Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından uluslararası öğrencilerin katılımıyla düzenlenen “Uluslara...
Çalışma Alanları
Türkiye Bursları
Türkiye Bursları, Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası öğrencilere yönelik yürütmekte olduğu, kamu kaynaklı yükseköğrenim burs programıdır. Türkiye Bursları’nın öncelikli amacı, dünya genelindeki başarılı öğrencilere fırsat eşitliği sağlayarak uluslararası standartlarda burslu eğitim almalarını sağlamaktır. Bununla birlikte, Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki karşılıklı iş birliğinin geliştirmesi ve akademiden sanata, ekonomiden edebiyata, teknolojiden mimariye kadar pek çok alanda bölgesel ve küresel kalkınmaya katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Türkiye’nin sağladığı yükseköğrenim burs programları 2012 yılında “Türkiye Bursları” adıyla markalaşmış ve çalışmalar Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) koordinasyonunda yürütülmeye başlanmıştır.
Türkiye Bursları, ülkeler arasındaki sosyal, kültürel, politik ve ekonomik bağları genişletme ve geliştirme vizyonuyla uluslararası öğrencilere Türkiye'nin en prestijli üniversitelerinde eğitim ve burs imkânı sağlamayı amaçlamaktadır.
Türkiye Bursları, 2012 yılında 42 bin civarında başvuru alırken, 2024 yılında 170 ülkeden 121.830 başvuruya ulaşarak yıllar boyunca başvuru sayısında hızlı bir artış yaşamıştır. Türkiye Bursları kapsamında her yıl yaklaşık 5.000 uluslararası öğrenciye burs verilmektedir. Türkiye Bursları Programından yararlanıp halihazırda eğitimine devam eden yaklaşık 15.000 bursiyer vardır.
TÜRKİYE BURSLARI
Türkiye Bursları, üniversite ve bölüm yerleştirme, aylık burs, üniversite harcı, sağlık sigortası, barınma, Türkçe dil kursu, uçak bileti ile ücretsiz akademik ve kültürel program imkanlarıyla dünyanın en kapsamlı burs programlarından biri olarak kabul görmektedir.
Burs Miktarları
· Lisans: Aylık 3.500 TL
· Yüksek Lisans Seviyesi: Aylık 5.000 TL
· Doktora Seviyesi: Aylık 6.500 TL
· Araştırma Burs Programı: Aylık 12.000 TL
Üniversite eğitiminin yanı sıra öğrencilerin Türkiye'de oldukları süre boyunca sosyal, kültürel ve mesleki program ve etkinliklerden faydalanması amaçlanmaktadır. Ayrıca, akademisyenlere, araştırmacılara ve kamu görevlilerine yönelik araştırma ve Türkçe dil eğitimi için çeşitli modüller aracılığıyla burslar verilmektedir.
Türkiye Bursları, sağlık bilimlerinden mühendisliğe, beşeri bilimlerden sosyal bilimlere kadar her düzeyde ve eğitimin her alanında başarılı ve nitelikli öğrencilere ulaşmayı amaçlamaktadır.
NEDEN TÜRKİYE BURSLARI
Türkiye Bursları;
- Diğer yükseköğrenim burs programlarının aksine üniversite ve bölüm yerleştirmesi yapar.
- Üniversite öğrenim harçlarını karşılar.
- 1 senelik Türkçe dil eğitimi ile eğitim alacağınız ülkenin dilini öğrenmenizi sağlar. Böylece akademik araştırmalarınızda kaynaklar çeşitlenir ve günlük hayat daha eğlenceli hale gelir.
- Yepyeni bir ülkeye gelen öğrencileri için barınma imkanını sağlar.
- Türkiye’ye gelişinizde ve eğitim süreniz sonunda ülkenize dönerken de yanınızda olup uçak biletinizi 1 defaya mahsus olmak üzere karşılar.
- Sağlık sigortası ile gerekli durumlarda yaygın sağlık hizmetlerinden tam anlamıyla yararlanmanızı sağlar.
- Sağladığı tüm olanakların yanında lisans düzeyinde 3.500 TL; yüksek lisans düzeyinde 5.000 TL; doktora düzeyinde ise 6.500 TL aylık burs verir.
BAŞVURULAR
Başvurular her yıl 10 Ocak-20 Şubat tarihleri arasından online ve ücretsiz olarak Türkiye Bursları web sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Başvuru için Temel Kriterler
Asgari Akademik Başarı Kriteri:
· Lisans adayları için asgari akademik başarı: %70
· Yüksek Lisans ve Doktora adayları için minimum akademik başarı: %75
· Sağlık Bilimleri (Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık) adayları için
minimum akademik başarı: %90
Yaş Kriteri:
· Lisans programları için: 21 yaşın altında olmak
· Yüksek Lisans programları için: 30 yaşın altında olmak
· Doktora programları için: 35 yaşın altında olmak
· Araştırma Bursu için: 50 yaşın altında olmak
Uygunluk
· Tüm ülkelerin vatandaşları
· Mezunlar veya mevcut eğitim öğretim yılının sonunda
mezun olacak olanlar
· Araştırmacılar ve akademisyenler
Uygun Olmayan Gruplar
· Türk vatandaşları ve Türk vatandaşlığını kaybetmiş bireyler
· Halihazırda başvuracakları eğitim düzeyinde, Türk üniversitelerindeki programlara kayıtlı olan bireyler
DEĞERLENDİRME VE SEÇİM
4 aşamada yapılır.
Ön İnceleme
Tüm başvurular; asgari akademik başarı, düzeyler için belirlenen yaş sınırları, gerekli belgeler gibi temel kriterler üzerinden incelenir.
Uzman Değerlendirme
Uygun görülen adayların başvuruları; akademik durum, önceki yeterlilikler, akademik ilgi alanları, kariyer hedefleri, tercihlerinin tutarlığı, niyet mektubunun içeriği/anlaşılırlığı ve sosyal faaliyetlere katılım gibi bir dizi kriterler üzerinden Uzman Komitesi tarafından dikkatlice incelenir.
Bu aşamadan sonra, mülakat süreci için kalifiye adayların son listesi oluşturulur.
Mülakat
100’den fazla ülkeden seçilerek son listeye alınan adayları; akademisyen ve uzmanlardan oluşan mülakat komiteleri tarafından değerlendirilir.
Genelde 15-30 dakika süren mülakat, aşağıda belirtilen format üzerinden gerçekleştirilir:
· Karşılama ve giriş
· Belgelerin kontrolü
· Adayın başvuru amacının öğrenilmesi
· Akademik bilgi ve kariyer hedefleri
· Kapanış ve aday tarafından komiteye soru sorulması
Mülakata davet edilen adayların, mezun olmamışlar ise, tamamlamış oldukları önceki yılların tüm transkript/karne belgelerini ve sertifikalarını mülakata getirmeleri gerekmektedir.
Nihai Değerlendirme
Mülakat komiteleri tarafından aday olarak belirlenen başvuru sahiplerinin mülakat sonuçları, nihai seçim komitesi tarafından değerlendirilir ve burs alacak başvuru sahiplerinin listesi oluşturulur.