Kuzey Kafkas Dilleri Sempozyumu Gerçekleştirildi

Perşembe, Mayıs 9, 2024

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) desteği ile Dağıstanlılar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından "Türkiye ve Kuzey Kafkasya Kültür Buluşmaları" kapsamında düzenlenen “Kuzey Kafkas Dilleri Sempozyumu” Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Programa YTB Başkan Yardımcısı Murat Kazancı, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Dağıstan Milletvekili Olimpiyat-Dünya-Avrupa Şampiyonu Hacı Murat Magomedov, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Eler, Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Fatin Dağçınar, Dağıstanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Yaşar Öz ve çok sayıda davetli katıldı.
Programda konuşan YTB Başkan Yardımcısı Murat Kazancı sempozyumda sunulan bilgilerin Kuzey Kafkasya halkları için önemli olduğunu vurguladı ve programın hayırlara vesile olmasını diledi. Kültür aktarımının dil vasıtası ile olduğunu anlatan Kazancı, dilin bireysel ve toplumsal iletişimin en önemli aracı olduğunu söyledi. Kazancı konuşmasını etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sonlandırdı.
 
Sempozyumda dillerin, ortak tarih ve kültürümüzün de bir yansıması olarak önem arz ettiğini dile getiren Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, programın birbirimizi daha iyi anlamamız ve ortak değerlerimizi pekiştirmemiz için eşsiz bir fırsat sunduğunu belirtti.
 
Sempozyumun Türkiye ile Kuzey Kafkas toplumları arasındaki derin tarihi ve kültürel bağları daha da güçlendirmeyi amaçladığını da söyleyen Gelişli, “Ümit ediyorum ki, bu iki günlük sempozyum süresince yapılacak sunumlar ve tartışmalar hem bilim dünyamıza hem de toplumlarımıza yeni perspektifler sunacak ve ortak değerlerimizi daha iyi anlamamızı sağlayacak” dedi.
Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Fatin Dağçınar da yaptığı konuşmasında, dilin bir milleti millet yapan en önemli unsur olduğunu ifade etti. Dağçınar, milletlerin dillerine sahip çıkması gerektiğini vurguladı.
 
Dağıstanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Yaşar Öz ise, Türkiye ile Kuzey Kafkasya halkları arasındaki ilişkileri artırmak istediklerini dile getirdi. Kuzey Kafkasya halklarının dünyanın en kadim halklarından biri olduğunun altını çizen Öz, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür etti.
 
Dağıstan Milletvekili Olimpiyat-Dünya-Avrupa Şampiyonu Hacı Murat Magomedov, insanların ana dilini konuşmasının önemli olduğunu belirterek, Dağıstan bölgesinde çok farklı dillerin yer aldığını vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyum oturumlarına geçildi. Oturumlar soru-cevap bölümlerinin ardından çekilen toplu fotoğraflarla sona erdi.


İlgili Haberler

duyurular
Duyurular

4/B Sözleşmeli Personel (Mütercim-Tercüman) Alımı Sözlü Sınav Tarihi Açıklandı

Perşembe, 16 Mayıs 2024

hafiza
Hafıza

Yuva filmiyle Uluslararası Öğrenciler Kısa Film Festivali’nde birinci olan Aizada Alymbek Kyzy ile sinema yolculuğunu ve Yuva

Perşembe, 16 Mayıs 2024

duyurular
Duyurular

4/B Sözleşmeli Personel Alımı Nihai Sonuçları Açıklandı

Salı, 14 Mayıs 2024