Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) çalışmaları sonucunda KKTC'nin kültürel ve tarihi zenginliklerini...
Çalışma Alanları
Sözlü Tarih Çalışmaları
Sözlü Tarih Çalışmaları
Başkanlığımızca desteklenen sözlü tarih çalışmaları ile kardeş topluluklara yönelik tarihi değerlerin kayıt altına alınması ve geçmişte yaşanan acıların tekrarlanmaması için dünya barışının öneminin genç nesillere aktarılması amaçlanmaktadır. 2019 yılında “Onlar Da İnsandı” Kırım Sözlü Tarih Çalışması ve “1944 Ahıska Sürgünü: Son Tanıklar” çalışması olmak üzere 2 adet sözlü tarih çalışmasına destek verilmiştir.
“Onlar Da İnsandı” Kırım Sözlü Tarih Çalışması
Kırım Tatarlarının 1944’te yaşadıkları sürgün acısının kayıt altına alınması amacıyla “1944 Kırım Tatar Sürgünü Sözlü Tarih Çalışması” gerçekleştirilmiştir. Sürgünü yaşayan yaklaşık 250’ye yakın Kırım Tatarı ile görüşmeler yapılarak, yaşadıklarının gelecek nesillere aktarılması, belgesellere ve bilimsel çalışmalara konu olması için kayıt altına alınmıştır.
1944 Ahıska Sürgünü: Son Tanıklar
"Ahıska Sürgününün 75. Yıl Anma Programı" dolayısıyla sürgün anılarını canlı tutmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla birçok projeye imza atılmıştır. Çalışmalar kapsamında ilk olarak "Sözlü Tarih Çalışması Belgesel Kitabı" hazırlanmıştır.
Türkiye, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde yaşayan Ahıska Sürgününe tanık olmuş Ahıska Türkleri ile mülakatlar gerçekleştirilerek hazırlanan belgesel kitap ile Ahıska Türklerine ait kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması planlanmaktadır.
Bunun yanı sıra "Ahıska Bölgesi Türk-İslam Eserleri Envanter Kitabı" ile Osmanlı ve Gürcü arşivlerinde geniş çalışmalar yapılarak, Ahıska şehir merkezi ile Aspinza şehir merkezi arasındaki Türk eserleri tespit edilerek bu eserlerin fotoğraflanması sağlanmış ve mimari çizimleri kayıt altına alınmıştır.