21’inci yüzyıl Afrika'nın Yüzyılı Olacak

Cuma, Mayıs 26, 2023

"Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye-Afrika İlişkileri" panelinde konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, Türkiye’nin adalet ve hakikati gözetmeye yönelik bir anlayış içerisinde olduğuna dikkat çekerek, "21. yüzyıl inşallah Afrika'nın yüzyılı olacak. Afrika'nın geleceği çok parlak, Türkiye'nin de geleceği çok parlak. Türkiye ve Afrika ortak gelecek penceresinden bakıyor." dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından 25 Mayıs Afrika Günü münasebetiyle "Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye-Afrika İlişkileri" başlıklı bir panel düzenlendi. Panele, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Afrika Çalışmaları bölümünden Doç. Dr. Elem Eyrice Tepeciklioğlu moderatörlük yaptı. Dışişleri Bakanlığı Doğu ve Güney Afrika Genel Müdürü Büyükelçi Elif Çomoğlu Ülgen, Büyükelçi Prof. Dr. Ahmet Kavas, ASBÜ Afrika Çalışmaları bölümünden Doç. Dr. Mürsel Bayram ve YTB'nin KATİP programı bursiyerlerinden Politika Analisti ve Araştırmacı Ovigwe Eguegu panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin açılış konuşmasını YTB Başkanı Abdullah Eren yaptı. Eren, Türkiye'nin dış politikasında "gönül coğrafyası" parametresinin bulunduğuna ve bunun Türkiye'ye has bir ifade olduğuna dikkat çekti. Eren, Türkiye’nin adalet ve hakikati gözetmeye yönelik bir anlayış içerisinde olduğunun altını çizdi.

YTB'nin son yıllarda Afrika kıtasına yönelik birçok faaliyeti olduğunu, bunları artırmaya da gayret ettiklerini belirten Abdullah Eren, "21. yüzyıl inşallah Afrika'nın yüzyılı olacak. Afrika'nın geleceği çok parlak, Türkiye'nin de geleceği çok parlak." dedi.

Son yıllarda Afrika kıtasından öğrencilerin Türkiye'de eğitim almak için yoğun bir ilgi gösterdiğini vurgulayan Eren, halihazırda Afrika'dan, YTB’nin koordinasyonundaki Türkiye Bursları kapsamında 3 bin 700 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi. Kendi imkanlarıyla okuyan Afrikalı öğrenciler de dahil olmak üzere Türkiye’de eğitim alan toplam 60 bin öğrenci olduğunu ifade etti.

12 Afrika ülkesinde 14 mezun derneği kurulduğunu aktaran Eren, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu derneklerden yardım gönderildiğini de anlattı.

Afrika Büyükelçileri Deprem İçin Maaşlarını Verdi

Büyükelçi Ülgen de görev süresince elde ettiği deneyimleri paylaştı. Türkiye'nin 1998'de Afrika açılım stratejisi hazırladığını ve o strateji kapsamındaki hedeflerin hepsinin tamamlandığını söyledi.

Ülgen, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından aynı gün içinde Afrika ülkelerinden birçok büyükelçinin kendi maaşlarından bir miktarı ayırıp AFAD'a nakdi yardım yapmak istediklerini anlattı.

Bir diğer konuşmacı Prof. Dr. Kavas da Afrika araştırmalarıyla ilgili literatürün çok zengin olduğunu ifade ederek bu eserleri parça parça tamamlamaya çalıştıklarını söyledi.

 


Afrikalı Öğrenciler Geleceği İnşa Edecek

Kavas, üniversitelerde Afrika ile ilgili yapılan çalışmaların genelde tarih odaklı olduğunu ancak bugünkü ilişkileri şekillendiren güncel konulara ve Afrika’nın kalkınma hamlelerine daha çok ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’de öğrenim gören 300 bin öğrenciden 60 bininin Afrikalı olduğunu belirten Kavas, bu öğrencilerin geleceği inşa edeceğini söyledi.

 

Afrika İle Savunma Sanayi İhracatı Yükseldi

Doç. Dr. Bayram ise, Türkiye'nin 25’ten fazla Afrika ülkesi ile güvenlik ve savunma sanayi işbirliği anlaşması imzaladığını söyledi.

Türkiye’den Afrika’ya yapılan savunma sanayi ihracatının 2020'de 83 milyon dolar olduğunu dile getiren Bayram, bu miktarın 2021'de 288 milyon dolara çıktığının altını çizdi.

 

Türkiye'nin Afrika İle Köklü Bir Tarihi Var

 Araştırmacı Eguegu, Afrika kıtasında nereye gidilirse gidilsin Türkiye ile ilgili algının hep olumlu olduğunu belirterek, "Bunun sebebi sadece mevcut dinamikler değil. Bunun içerisinde köklü bir tarihimizin bulunması, Türkiye'nin geçmişteki sömürgeci güçlerden olmaması, sonrasında bizim yanımızda yer alması ve sömürgeciliğe karşı her zaman savaşıyor olması bu kararları etkiliyor." dedi.


Program kapsamında panelin yanı sıra Afrika Kültür Evi tarafından Afrika El Sanatları Sergisi de düzenlendi.


İlgili Haberler

baglar
Bağlar

Yürüdükçe, her bir taşa kazınan memleket isimlerini gördüler ve sessizce okudular. O taşlarda Balkanlar’daki tüm kadim şehirl

Pazartesi, 18 Mart 2024

telve
Telve

Kimsenin tek bir seçeneği yoktur bu hayatta, polis hanım. Ben, babam gibi olmamayı seçtim. Kendi kendime sormadan edemiyorum

Cuma, 15 Mart 2024

hafiza
Hafıza

“Berlin Hatıraları” Safahat’ın “Hatıralar” bölümünün önemli bir şiiri olarak çok okundu. Yaklaşık dört aylık Berlin günlerini

Salı, 12 Mart 2024