.png)
Bana Ait Çizgiler
Günümüzde inşaatlar durmuyor. Eline bir çizgi alan o çizgiyi uzattıkça uzatıyor. Yükseklere gidiyor, sağa dönüyor, sola dönüyor, çizgileri birleştiriyor, dikdörtgen oluşturuyor, adına da mekân diyor. Birbirinin aynısı olan bu mekânlara monotonluktan, sıradanlıktan, yalnızlıktan şikâyet eden eskiye olan özlemi dile getiren insanları yerleştiriyorlar. devamını gör..
Bağlar.png)
Kim Mehmeti: Eserlerimde “İnsan Kalmanın” Zorluklarını Anlatıyorum
Kim Mehmeti, 1955 yılında Üsküp’ün Gërçec köyünde doğdu. Edebiyat; roman, öykü, deneme kategorilerinde eserler vermiş yazarın şimdiye kadar ondan fazla çalışması yayımlanmıştır. Eserleri Fransızca, Almanca, Bulgarca, Hırvatçaya çevirilmiş olan yazarın Türkçeye kazandırılmış eserleri ise Kuyu ve Üsküp Dilencileri’dir. Kim Mehmeti’yle bu sayımızda kimliği, kimliği tehdit eden unsurları; kendisinin edebî yolcuğunu, edebî kişiliğini inşa eden meseleleri, çizgileri ve sınırları konuştuk. devamını gör..
Bağlar.png)
"Mânâya Olan Sevgimiz, Onu Bize En Güzel Hâliyle Yazdırır"
Balkan diyarlarında kısa bir fetret dönemi yaşayan hat sanatı, günümüzde aslına rücu eyleyip, coğrafyanın sanat birikimine katkı sunmaya devam etmektedir. Bu sayımızda, Bosna Hersek’in Mostar şehrinde sanatsal çalışmalarına devam eden, ömrünü hat sanatına adamış, farklı ülke ve mekânlarda eserleri sergilenen Munib Obradoviç’le, bir hattatın gözünden çizgilerin dünyasını konuştuk. devamını gör..
Bağlar
Şimendifer
Bütün soruların cevabını biliyordu. “Bu kez başaracağım, bizden de bir bilim insanı çıkacak ve o kişi ben olacağım.” diye kendi kendine konuşarak seçiciler kurulunun yanında yerini aldı. Şakaklarında boncuk boncuk terler belirmişti. Hızlı atan kalbini duymamak için derin bir nefes aldı. Sıra ondaydı ve yöneltilen tek bir soru vardı. devamını gör..
Bağlar
Kadim Bir Paylaşım Şekli: Mevlit Töreni
Mevlit töreni, Mevlid okumak ve okutmaktan ibaret değildir sadece. Bunun bir de gelen konukları güzel bir şekilde ağırlama ve uğurlama telâşı vardır. Her mevlit töreni önce niyet ve ardından ön hazırlıklarla yapılır. devamını gör..
Bağlar
Haz Çağı
Bugün göğü ve doğayı seyretmek, terapi olarak uygulanırken öte yandan hızın içine karışmış bunca benlik, doğada kendisini bulma çabasından vazgeçmiştir. Hız ve haz birbirine bağlıdır. Hızlı olan yutar, derdini, hüznünü unutturur. Eğitici olan hüzün ve dertlerimiz ise hızın içerisinde bizde gereken etkiyi yaratamaz. devamını gör..
Bağlar
Çalışmadığı Yerden
Çöl olurdu; ayazı içten çeken, develerin sahibine yük olmadığı, yıldızların sahrada zikir halkasına dönüşüp kumları esma gibi çektiği çöl iyi olurdu. Irmak olurdu; dağın göğe tırmandığı eğinden kayaları yuvarladığı, suların hep salih rüyalar gibi yunduğu ne varsa ırmak da güzel olurdu. Dedim ya, çalışmadığım yerden geldi. devamını gör..
Bağlar
Bağlar’ın 2. Sayısı, “Çizgiler, Sınırlar, İzler” Dosyasıyla Çıktı!
Gümülcine’den Mamuşa’ya, Dedeağaç’tan İştip’e, Kırcaali’den Velingrad’a, Prizren’den İskeçe’ye, Saraybosna’dan Zenica’ya, Üsküp’ten Gostivar’a, Mostar’dan Radoviş’e ve Durres’ten Konçe’ye uzanan çizgilerin, aşılan sınırların, sürülen izlerin, birleşen ellerin ve Türkçe söyleşen dillerin dergisi Bağlar, ikinci sayısıyla okurunu yeniden selamlıyor. devamını gör..
Bağlar
Balkanlar’da Türk Sesi: Köprü Dergisi
Bu kutlu yolculuğun ilk somut adımı 2002 yılının Ocak ayında atıldı. Bizden, bize dair; ortak hafızamıza, gönül dünyamıza hitap eden kelimeler kâğıt üzerinde yerini alırken 20 yıla erişecek ve erecek bu meşakkatli ama bir o kadar da bereketli süreci kim tahayyül edebilirdi ki? devamını gör..
Bağlar
Bir Balkan Türküsü
Sessiz, sarp, yokuş, dağlık bir ormandır bütün uzuvlarım. Her yanım bir çağrıdır şimdi, bir direniş bir çamurlu yola düşüş. Trenin ötüşü ve milyonlarca göz, ben ayrılığa düşmüş bir ülkünün çocukluğu… devamını gör..
Bağlar