500 Yıldır Türk Edebiyatının Kosova’daki Büyük Sancağı: Sûzî Çelebi
Sûzî Çelebi, 500 yıldır dalgalanan Türkçe bayrağımızdır. Bugün bu topraklarda Türkçe güçlü bir şekilde yaşıyorsa, başlattığı Türk edebiyatı geleneği bugün dahi çağdaş formlarda kendinden söz ettiriyorsa, camilerden beş vakit ezan yankılanıyorsa başta Sûzî Çelebi, kardeşleri ve onun gibi bu topraklarda yetişen ulularımız sayesindedir. devamını gör..
BağlarSöz
Aklıyla, takvasıyla değil görünümüyle başkalarına üstün olmaya çalışan, gözünün görmediği şeye inanmayan, gördüğüyle kolayca kandırılan; kibirli, bencil insanların ortaya çıkışı sözün terk edilip imaj hayatının getirdiği küçük hazlarla yetinmenin neticesidir. devamını gör..
Bağlar"İlk Kitabı Yayımlanan Yazar, Hasretle Beklediğine Kavuşmuş Gibidir"
Bağlar yazarlarından Hüseyin Mehmet, Üsküplü yazar Medadin Limani ile ilk kitabı Örtüsüz Yüzler’i ve edebiyat yolculuğunu Bağlar'ın 6. sayısında konuştu. devamını gör..
BağlarGözleri Güller Gibiydi
Lambanın loş ışığında, rafta duran bir kitabı gördü. Gülümsedi. Onu en son ne zaman okuduğunu hatırlayamadı. Eski bir dostla yıllar sonra tekrar karşılaşır gibi, nadide kapağını incitmeden, yavaşça eline aldı. Eserin adı Divan'dı, yazarı Hafız-ı Şirazi. devamını gör..
BağlarYıkım Sanatının Söylencesi
Gündönümü rengini barındıran bu vebal sizin artık. Bu minik gövdeyi biraz da siz taşıyın. Allığı bir ekmek buğusu gibi yanaklarında tüten bu güzelliği alın biraz da siz taşıyın diyorum. Bir pamuk şekerine uzanan sevinciyle yarım. Soğurulmuş uçurtma hevesiyle. İncirlere, portakallara ve üzümlere bir çiğnemlik can çekişleriyle tutunan bu dünya lezzetinden yoksunuz artık diyorum. devamını gör..
BağlarBağlar’ın 6. Sayısı Çıktı: “Kalem, çağın sorumlu şahididir”
Bağlar yazarları bu sayıda da Balkanlar’ın umutlarını, umutsuzluklarını; özlemlerini, kavuşmalarını; yolculuklarını ve varışlarını anlatan metinleriyle Balkanlar’ın edebî ve fikrî muhitine önemli katkılar sunmaya devam ediyor. devamını gör..
Bağlar"Bir Yazar Olarak Beni Besleyen, Hayatı Okuma Gayretimdir"
Kuzey Makedonyalı genç yazar Özlem Kurt ile YTB'nin Soydaş Edebiyatı Destek Programı (SEDEP) kapsamında yayımlanan ilk kitabı Menzile Koşan Süvariler’i ve edebî yolculuğunu konuştuk. devamını gör..
BağlarKudüs Bizim Neyimiz Olur?
Kudüs bütün İbrahimî dinlerin ortak mekânı ve mirası... Yüzyıllar boyunca bu ortak mirasa saygıda kusur etmeyen bölgenin Müslüman yöneticileri, Kudüs’ün kapılarını her millete ve dine açık tutmuş, neticede Kudüs çok kültürlülüğü, karşılıklı hoşgörüyü, bir arada yaşayabilme tecrübesini tarihin sayfalarına aktarmıştı. devamını gör..
BağlarNihayet
Yürüdükçe, her bir taşa kazınan memleket isimlerini gördüler ve sessizce okudular. O taşlarda Balkanlar’daki tüm kadim şehirlerin adının yazılı olduğuna şahit oldular. Üsküp, İşkodra, Prizren, Pireşova, Yenipazar, Mitroviçe, Kırcaali, Mostar, Kumanova… devamını gör..
Bağlar"Edebiyat Bize Burada Yardım Edebilir Mi?"
Edebiyat; tüm günlük uğraşlarımızın, koşturmacalarımızın arasında bizi durdurup zamanımıza hükmediyor, bize kendini dikte ediyor ve üstelik bu, dünyada insan hakları ihlalleri yaşanırken, kalplerimizdeki haritanın müstesna beldelerinden acı çığlıklar yükselirken oluyor. Biz de Genç Yazarlar Akademisi’ni gerçekleştirmek için gittiğimiz Kahramanmaraş’ta derin bir acının ve hüznün ayak izlerini takip ederken birdenbire durduk ve birbirimize “Edebiyat bize burada yardım edebilir mi?” diye sorduk. Merak edenler için bu ortak oturum -o sorunun cevabı değildir belki ama- o sorunun cevabına doğru bir yolculuktur. devamını gör..
Bağlar, Telve