Bir Kalp, İki Dil
Kalbim ikiye bölünmüş, çift taraflı atıyor. “Heimat” veya “Vatan” diye atan yürek, yirmi üç yıldır iki ülke arasında gelip gidiyor. devamını gör..
TelveEndülüs Edebiyatında Kadın Şairler
Endülüslü kadın şairler, özellikle geleneksel Arap edebiyatına nazaran Endülüs edebiyatında daha etkin bir rol oynamış, duygu ve düşüncelerini açık bir lisan ve şiir yoluyla ifade etmişlerdir. Endülüslü kadın şairler, toplumla iç içe olup meclisler düzenleyerek edebiyatın gelişimine öncülük yapmışlar ve erkek şairler gibi sanatlarını özgürce icra etmişlerdir. devamını gör..
Telveİlk Tarih Filozofu: İbn Haldun
Mukaddime, 14. yüzyılda sosyolojinin temel kavramlarını içeren ve medeniyet kavramına “İslam Medeniyeti” nezdinde de açıklık getiren olağanüstü bir eserdir. devamını gör..
Telveİsmet Özel: Şiirin Partizanı
Şiir, beşeri “öz”ün kendi özgürlüğünü tanıdığı bir alandır İsmet Özel'e göre. Fakat onun “özgürlük”ten Batılı bir anlamda bahsetmediğini görmek gerekir. O, Türkçenin de yardımıyla özgürlüğü “öz”ün “gürlüğü” olarak kavrar. İnsanoğlu özünü gürleştirdikçe özgürleşebilecektir. Şiir ve dil, onun bu anlamda en önemli yardımcısıdır. Çünkü şiir, insanoğlunun öteden beri cevabını aradığı o soruya cevap bulmasında yardımcı olur: “Ben kimim?” devamını gör..
TelveAhşap Sesi
Mutfak âdeta memleket kokuyordu. Kahvaltı masasına oturur hem gazetesini okur hem de çayını yudumlardı. Okurken arada gülümser, ciddiyetini bozmadan anın tadını çıkarırdı. Sessizlik yine mutfakta yerini almıştı, konuğumuz yalnızca saatin sesiydi. Kahvaltıdan sonra yukarı kata çıkardı. Merdivenler ahşaptan yapıldığı için eskiydi ve adım attıkça ayrı ses çıkarırdı. devamını gör..
TelveVadedilmiş Topraklar
Kadim şehir, biz henüz dağlarında göz gezdirirken, kalbimizi inceler, bizde gördüklerine göre karar verir, bize neleri sunup sunmayacağına. Bu karara göre Granada’daki Mirador de San Nicolas seyir tepesinde Elhamrâ’yı altına boyayacak gün batımını beklerken, bir anda Kudüs’ün Zeytin Dağı’na ışınlanabilir; az ileride bulunan Granada Ulu Camii’nde okunan akşam ezanıyla, gözlerimizi dahi kapatmadan Süleymaniye Camii’nden İstanbul boğazına bir bakış atabiliriz. devamını gör..
TelveEndülüs’ten Osmanlı’ya Sığınan Yahudiler
İber Yarımadası’nın yeni hâkimleri [İspanyollar], Yahudi cemaatine yaşam hakkı tanımayınca, Yahudiler yeni bir yurt arayışına girdiler. [Yahudi] göçleri öncelikle Osmanlı topraklarına [doğru] yoğunlaştı; zamanla Balkanlar’da, Selanik ve İstanbul gibi şehirlerde büyük Yahudi cemaatleri oluştu. Bu cemaatler, Osmanlı’da bulundukları mahallelerin isimleriyle bilinmekteydiler. Galata, Pera, Şişli, Sirkeci, Kuzguncuk, Marmara Kıyıları ve Adalar cemaatleri bu isimlendirmelere örnek teşkil etmektedir. devamını gör..
TelveKöklere Yolculuk
Kahvemin telvesine dalmış, Ulu Cami’den gelen gür cuma selasını dinlerken Bursa’nın tarihî dokusunda dokunmuş göçmen ailelerden birine ait olmanın merakı, bu şehirden ne kadar uzaklaşsam da ‘‘yuva’’ olarak hissetmenin güveni sarmalıyor beni. Biz mi seçiyoruz yuvamızı? Torunlarımızın memleketini? Yoksa memleketimiz mi bizi seçiyor? Bu soruyla Koza Han keyfimi sonlandırıyor ve bu bereketli güne devam etmek üzere masadan kalkıyorum. devamını gör..
Telve“Okurun Kalbine Dokunarak Muhatabını Bulan Yazılarımızdan Sorumluyuz”
Dile kolay altmış yıldır Avusturya’da yaşayan Türkler var. Buradan eser veren insanımızın sayısı henüz oldukça az. Altmış yıl önce göç edenlerin yaşam şartları, tecrübeleri ve dertleriyle ikinci ve üçüncü kuşağın meseleleri elbette farklı. [...] Gurbet, özlem ve hasret gibi konular artık biraz daha geri planda kaldı. Genç yazar ve sanatçılarımız bunları göz ardı etmeden kendi hikâyelerini anlatıyor. Viyana’dan Gülümser Gibi de bu çabanın ürünü. devamını gör..
Telve"Her Şey Tamam Olunca Baş Gösterir Eksilme"
Ses bayrağımız Türkçeyi yurt dışında gururla dalgalandıran Telve dergisinin 12. sayısı çıktı! Telve dergisi bu sayısında Almanya, Avusturya, Fransa, Belçika, Hollanda, İsviçre, ABD ve Kanada’dan 49 ismi ağırlıyor. devamını gör..
Telve