
1944 Ahıska Sürgünü: Son Tanıklar
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından 2019 yılında başlatılan "1944 Ahıska Sürgünü Sözlü Tarih Projesi: Sürgünün Son Tanıkları" isimli çalışma kapsamında hazırlanan 1944 Ahıska Sürgünü: Son Tanıklar isimli eser; Ahıska’nın son bin yılını özetleyen giriş bölümünden ve sürgünü tecrübe etmiş, günümüzde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Gürcistan ve Özbekistan'da yaşamını sürdüren 75 Ahıska Türkü ile yapılan mülakatlardan oluşuyor. devamını gör..
Hafıza
Doktor Sadık Ahmet
Doktor Sadık Ahmet’in doğumunun 75. yılı anısına hazırlanan "Doktor Sadık Ahmet" isimli eserle; baba, halk adamı, insan hakları savunucusu, lider, tıp doktoru ve entelektüel olarak Sadık Ahmet’i her yönüyle tanıma imkânı elde etmiş oluyoruz. Alanında uzman isimlerin makalelerinden müteşekkil kitaptaki her bir yazı, Dr. Sadık Ahmet’in başka bir yönünü yansıtmakta, bir liderin hangi şartlarda yetiştiğini ve nelere göğüs gerdiğini anlatmaktadır. devamını gör..
Hafıza, Kardeş Topluluklar
Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce
Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce isimli çalışmayla literatürdeki büyük bir boşluğu doldurmak, çağdaş Müslüman toplumları etkisi altına alan düşünce akımlarını irdelemek ve bu toplumların karşılaştığı zorlukları ve sınırlılıkları çözümlemek hedefleniyor. devamını gör..
Hafıza, Kardeş Topluluklar
Göçmen Babası Mümin Gençoğlu Kitabı Yayımlandı
Göçmen Babası Mümin Gençoğlu kitabı, Mümin Gençoğlu’nun hayatıyla birlikte göç, göçmenlik, göç yönetimi, göçmenlerin organizasyonu, kurumsal yapısı ve temsili gibi ana hatlar üzerinde şekillenmiş olmasının yanı sıra Bulgaristan Türk toplumunun tarihsel serüvenine ve Gençoğlu’nun bir göçmen olarak hayatının iş ve siyaset gibi farklı veçhelerine ışık tutuyor. devamını gör..
Hafıza, Kardeş Topluluklar
Belene: Ölüm İçin Yer Sert Uçmak İçin Gök Uzak
Bulgaristan’daki “Belene Kampı”nın mağdurlarıyla yapılan görüntülü mülakatlardan oluşan Belene: Ölüm İçin Yer Sert Uçmak İçin Gök Uzak başlıklı eserin ilk bölümünde; Bulgarlar için tam bir refah dönemi olan Türklerin hâkimiyetindeki Bulgaristan ele alınıyor. İkinci bölümde; Türkler için yaşanmaz bir yere dönüşen Bulgaristan ve üçüncü bölümde; Bulgaristan Devlet Başkanı Todor Jivkov döneminde yaşanan bilinç katliamı ve kültür kırımı ele alınıyor. devamını gör..
Hafıza, Kardeş Topluluklar.jpg)
Lübnan'daki Giritli Türkler
Bugün Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Girit, Akdeniz’in en büyük beşinci adası konumunda. Kadim bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra coğrafi güzellikleriyle de ilgi odağı olmuş bir ada Girit . Ancak tüm bu güzellikleriyle birlikte ada acıklı hatıraları da saklıyor bağrında. İşte bir Girit Türkünün kaleminden vatanlarından uzak bir hayat sürmek zorunda kalan Girit Türklerinin göç hikâyesi. devamını gör..
Hafıza.png)
Gönül Coğrafyamızın Şaheseri: Mevlid ve Tercümeleri
Türk şiirinin kendisinden sonra gelen metinleri içerik, biçim ve duygu yönünden en fazla etkileyen metinlerinden Süleyman Çelebi’nin Mevlid-i Şerif’i, Balkanlar’dan Anadolu’ya, Kafkasya’dan Orta Doğu’ya uzanan geniş bir sahada etkili olması hasebiyle YTB’nin çalışma alanları açısından da oldukça önemli bir metin. Bu yönüyle Mevlid-i Şerif’i ve onun muhtelif dillerdeki tercümelerini kapsayan bu çalışma, Mevlid’in yüzyılları aşan beynelmilel etkisini bir kez daha ortaya koyuyor. devamını gör..
Hafıza, Kardeş Topluluklar
Makedonya Türklerinin Sessiz Ağıdı: “Yücelciler”
Komünist rejiminin istediği gerçekleşmişti. Dört fedakâr münevverini kaybeden, yüzlerce üyesi de hapse atılan teşkilat büyük bir kederle sükûnete gark oldu. Hatta mesele Makedonya Türkleri için büyük bir travmaya sebep oldu; Yücelciler’in ağıdı yakılmadı, adı anılmadı onlar gibi bir sondan korkan bütün Makedonya Türkleri yaklaşık 40 yıl onları unutmak zorunda kaldılar ya da unutmuş gibi göründüler. devamını gör..
Hafıza
Türkiye Mezunu Filistinli Grafik Sanatçısı Abrar Sabbah: “Başın Sağ Olsun Türkiye’m”
Türkiye onu Fransa’da yayımlanan Charlie Hebdo dergisinin Türkiye’de yaşanan depremle ilgili yayımladığı karikatürü yeniden yorumlayarak çizdiği ve sosyal medya hesabında paylaştığı karikatürüyle tanıdı. Konya Selçuk Üniversitesi’nde gazetecilik eğitimi alan Türkiye Mezunu Filistinli grafik sanatçısı Abrar Sabbah, Türk milletinin acısını nasıl paylaştığını, “kasklı melekler” çizimiyle ülkemizde cansiparane devam eden seferberlik hâlinden ne kadar etkilendiğini ve Charlie Hebdo’nun yayımladığı karikatüre olan tepkisini çizimlerine nasıl yansıttığını anlattı. devamını gör..
Hafıza
Diaspora Gençleri Şehitlerimizin İzinde Sarıkamış’taydı
Haydi Gençler Sarıkamış'a programı kapmasında diaspora gençleri, Erzurum-Kars bölgesinin tarihî mekânlarını rehber eşliğinde ziyaret etti. Program boyunca müze, medrese ve cami gezilerinden türbe ziyaretlerine oldukça kapsamlı bir rotada tarih ve kültür yolculuklarını tamamlayan gençlerimiz, son olarak Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’ne katılarak bölgenin tarihimizdeki yerine dair önemli bir farkındalık kazanmış oldu. devamını gör..
Hafıza, Yurtdışı Vatandaşlar