Dijital Kültür Platformu KAPAT


;
hafiza
"Birlik Gazetesi, 6 Bin Sayı ile Tarihî Bir Görev Yerine Getirmiştir"

Birlik gazetesi sadece Makedonya çapında değil ulusalararası çapta da basılı medya tarihinde en uzun soluklu gazeteler arasında yer almaktadır. İlk sayıları özel bir girişim olarak Yücel Teşkilatı tarafından çıkan ve birkaç sayı sonra tamamen devlet kontrolünde giren Birlik gazetesi, Türk toplumunun kayıtlı arşivi olmuş ve sosyal hayat başta olmak üzere eğitim, kültür, sanat, spor, ekonomi ve siyaset gibi alanların nabzını tutmuştur. devamını gör..

Hafıza
hafiza
Türk Dilinin Ustası: Yunus Emre

Yunus Emre hakiki bir âşıktır. Hem etrafındaki bütün insanları Yaradan’dan ötürü sevmektedir hem de Allah’a samimi ve çıkarsız büyük bir sevgiyle bağlıdır. Çünkü Yunus, dünyadaki tüm varlığın özünde Allah’tan bir yansıma olduğunu anlamıştır ve bu da onun Allah’a duyduğu sevgiyi daha da beslemiştir. devamını gör..

Hafıza
hafiza
Uzaktaki Kardeşimiz: Mağcan Cumabay

Stalin’in “büyük terör” politikası, komünizm uğruna kurban edilen sayısız Türk mütefekkiri gibi onu da kurban olarak istedi. 19 Mart 1938’de bundan tam 86 yıl önce, daha 45 yaşındayken, kurşuna dizildi. Öldürülmüştü ancak ölmemişti. Mağcan Cumabay, uzaklardaki kardeşlerinin acısını da göğsünde hisseden bir şair olarak Türk milletinin kalbinde bir otağ edindi. devamını gör..

Hafıza
hafiza
Berlin’de Bir Millî Şair: Mehmet Âkif Ersoy

“Berlin Hatıraları” Safahat’ın “Hatıralar” bölümünün önemli bir şiiri olarak çok okundu. Yaklaşık dört aylık Berlin günlerinin onu nasıl etkilediği ve bu uzun şiirde Âkif’in ne anlatmak istediği dile getirildi. Mehmet Âkif’in görevli ve davetli olarak katıldığı bu seyahatte neler yaptığı nerelere gittiğine dair kısa bilgilerden başka bir malumat bulunmuyordu. Berlin’de görevli bulunduğum yıllarda bu hatıranın izini sürme imkânı doğdu. devamını gör..

Hafıza
hafiza
Bu Kez Kadınlarımız Almanya’nın Yolunu Tutar

60’lı yılların sonunda Alman işverenler özellikle elektronik ve tekstil işleri için Türkiye’den kadın işçi talep etmeye başlar. Çünkü hem kadınlara daha az maaş verilmektedir hem de kadın parmakları ince işçilik için daha elverişlidir. Bu gelişme, Türk göçlerinde ilginç bir gelişmeye sebep olur. Artık bazı ailelerde gurbete gidenler kadınlar, geride kalanlar ise kocalar, babalar ve ağabeyler olur. devamını gör..

Hafıza
hafiza
Makedonya Türklerinin Sessiz Ağıdı: “Yücelciler”

Komünist rejiminin istediği gerçekleşmişti. Dört fedakâr münevverini kaybeden, yüzlerce üyesi de hapse atılan teşkilat büyük bir kederle sükûnete gark oldu. Hatta mesele Makedonya Türkleri için büyük bir travmaya sebep oldu; Yücelciler’in ağıdı yakılmadı, adı anılmadı onlar gibi bir sondan korkan bütün Makedonya Türkleri yaklaşık 40 yıl onları unutmak zorunda kaldılar ya da unutmuş gibi göründüler. devamını gör..

Hafıza
hafiza
5N1K: Hocalı Katliamı

Hocalı Katliamı, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde yer alan Hocalı kasabasında gerçekleşti. Bu katliam fiziksel olarak yaklaşık bin kilometrekarelik alanda kurulu ve 2 bin 600 ailenin yaşadığı Hocalı’da yaşanmış olsa da katliamın acısı tüm Azerbaycan’da ve Türkiye’de de derinden hissedildi. devamını gör..

Hafıza
hafiza
Azerbaycan’ın Dil ve Fikir Denizi: Bahtiyar Vahapzade

“Adamlar içinde tek oluram men, uzanır günüm de geç akşam olur / Men tek olan zaman fikirlerimin her biri yanımda bir adam olur” diyen büyük mütefekkir, şair ve muallim Bahtiyar Vahapzade ardında ölmez düşünceler, dilden dile dolaşan şiirler ve eserler bırakarak tam 15 yıl önce 13 Şubat 2009’da Bakü’de vefat etti. devamını gör..

Hafıza
hafiza
Türk Dilinin Diğer Dillerle İlişkisi

Türkler yayıldıkları Avrasya coğrafyasında bir yandan komşularının dillerinden ve kültürlerinden beslenmişler diğer yandan da o dilleri ve kültürleri beslemişlerdir. devamını gör..

Hafıza
hafiza
Osmanlı Dönemi Filistin Coğrafyası

17. yüzyılın ilk yarısında Kâtib Çelebi’nin Kitâb-ı Cihannümâ adlı eserinde iki Filistin haritası bulunmaktadır. Birinci harita Akdeniz’e ait olup, Şam Eyâleti’ni ve Filistin’i de “Arz-ı Filistin” olarak göstermektedir. Muhtemelen bu Osmanlı haritalarındaki ilk Filistin ibaresidir. İkinci harita ise “İklim-i Ceziretu’l-Arab” olarak çizilen haritadır. Bu çizimde Filistin daha açık bir şekilde gösterilmektedir. devamını gör..

Hafıza
Video

YTB Haftanın Özeti

; ;