Edebiyatsever Uluslararası Öğrencilere Yönelik Bir Akademi: Her Boydan Yazarlık Akademisi

Cuma, Mart 22, 2024

Edebiyatsever uluslararası öğrencilerimizin bir dergi fikri etrafında “Türkçe düşün, düşle, yaz” ilkesiyle bir araya gelmelerini sağlayan Her Boydan Yazarlık Akademisi, genç yazar adayı uluslararası öğrencilerimize Türkçeye kıymetli bir ses bırakabilme imkânının kapısını açmış oldu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının “Türkçe düşün, düşle, yaz” şiarıyla gerçekleştirdiği yazarlık akademilerine bir yenisi daha eklendi. Daha önce Strazburg’daÜsküp’teİstanbul’da ve Kahramanmaraş’ta yurtdışı vatandaşlarımıza, soydaş ve akraba topluluklarımıza yönelik düzenlenen yazarlık akademilerine ek olarak YTB, 24-27 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da düzenlediği Her Boydan Yazarlık Akademisi ile uluslararası öğrencilere yönelik yazarlık akademisi faaliyetlerini de başlatmış oldu. Daha önce gerçekleştirilen yazarlık akademilerinin bir çıktısı olarak yayın hayatına başarıyla devam eden diasporadaki ve Balkanlar’daki Türk edebiyatının temsilcileri Telve ve Bağlar dergilerine ek olarak Her Boydan Yazarlık Akademisi’nin nihayetinde ise uluslararası öğrencilere yönelik Her Boydan dergisinin yayın hayatına başlaması planlanıyor. 



32 ülkeden 50 genç yazar adayının katıldığı Her Boydan Yazarlık Akademisi 24-27 Şubat tarihleri arasında Maltepe Üniversitesinin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti. 4 gün boyunca Türkiye’nin önemli şair, yazar ve akademisyenlerinden dersler dinleyen Türkçe gönüllüsü genç yazar adaylarına, akademinin sonunda YTB Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus’un ve Maltepe Üniversitesi Rektörü Edibe Sözen’in katıldığı sertifika ve kapanış töreniyle sertifikaları takdim edildi.

Dört gün
 süren akademinin ilk gününde, sabah gerçekleşen tanışma toplantısından sonra akademi katılımcıları akademisyen Mustafa Kurt’tan “Büyük Metinler Neden Büyüktür?” konulu dersi dinlediler. Bu derste bir metnin edebiyat sahasında ciddiye alınmasını sağlayan kıstaslar konuşulduktan sonra “Dede Korkut’tan Sait Faik’e Türkler Neden Hikâye Anlattı?” başlıklı dersle akademi katılımcıları Türk edebiyatı sahasına giriş yaparak Türk hikâyeciliğinin Dede Korkut’tan Sait Faik’e kadar süren serüvenini yine Mustafa Kurt rehberliğinde anlama imkânı buldular. Ardından günün son dersini ise  “Düşünceyi Zihinde Türkçe Gezdirmek” başlığıyla Melek Paşalı’dan dinleyen edebiyatsever uluslararası öğrenciler, Türkçe düşünmenin ve yazmanın anlamına ve yollarına dair önemli bilgiler edindiler ve fikir alışverişinde bulundular.  

Yazar Celal Fedai’nin verdiği Türkçenin tarihî, kültürel ve edebî  önemine dair derslerle başlayan akademinin ikinci günü de yazar Mehmet Kahraman’ın verdiği yazarın anlatı yöntemlerine dair dersle devam etti. Bu dersler boyunca öğrencilerimiz Türkçenin edebî ve kültürel zenginliklerini öğrenmenin yanı sıra yazarın anlatı yöntemlerine ve bu anlatı yöntemlerinin metne nasıl yansıdığına dair de bilgiler edindiler. Akademide Türk şiirinin serüvenine dair işlenen “Yunus Emre’den Bugüne Türkler Neden Şiir Söyledi?” başlıklı derste ise şiirin Türk duygu ve düşünce dünyasına nasıl içkin hâle geldiği ve nasıl Türk düşüncesini taşıyıcı bir unsura dönüştüğü yazar Mustafa Baki Efe rehberliğinde irdelendi.

Yazar Abdurrahim Karadeniz’in edebî türlerin sınırları ve biçimlerine dair anlattığı dersle başlayan akademinin üçüncü günü ise yazar Yasemin Karahüseyin’in verdiği “Namık Kemal’den Kemal Tahir’e Türkler Neden Roman Yazdı?” başlıklı dersle devam etti. Derste Türk edebiyatına roman türünün neden ve nasıl girdiği ve romanın Türkiye’deki sosyo-ekonomik ve siyasal atmosferlerin etkisiyle nasıl şekillendiği anlatıldı. Günün devamında yazar Ali Ural’dan “Yazarın Temel İlkeleri” konulu dersi dinleyen akademi katılımcıları dersin ardından rehber eşliğinde bir Boğaz turuna katıldılar. Akademi katılımcıları turda İstanbul’un tarihî ve doğal güzelliklerini izleme ve şehrin kültür hayatına etki eden mimari eserlere dair bilgi edinme fırsatı elde ettiler.

Akademinin son günü ise yazarlık akademisinin nihayetinde oluşacak yazar kadrosuyla yayın hayatına başlaması planlanan Her Boydan dergisine dair sunumlarla başladı. Her Boydan dergisinin içeriklerine,  tasarım, dağıtım ve tanıtımına dair sunumlar hazırlayan genç yazar adayları, grup çalışması şeklinde hazırladıkları sunumlarını yine gruplar hâlinde sundular.


Sunumların ardından yazar ve çevirmen Kadir Daniş’in verdiği “Metnin Çeviri Serüveni” adlı derste ise genç yazar adayları çevirinin edebiyat ve dil bağlamındaki önemine dair bilgiler edindiler ve fikirlerini paylaştılar.  Her biri en az 2 dil bilen 32 ülkeden 50 genç katılımcı, bu dersle birlikte kendi dillerindeki edebî ve kültürel zenginliği TürkçeyeTürkçedeki edebî ve kültürel zenginliği ise kendi dillerine aktarma noktasında hâlihazırdaki farkındalıklarını perçinlemiş oldular.


Gün sonundaki sertifika ve kapanış töreniyle YTB Başkan Yardımcısı Abduhadi Turus ve Maltepe Üniversitesi Rektörü Edibe Sözen'in elinden sertikalarını alan akademi katılımcıları, Türkiye'nin ilk uluslararası öğrenci dergisi olacak Her Boydan'ın ilk sayısına giden yolu açmış oldular. 


Edebiyatsever uluslararası öğrencilerimizin bir dergi fikri etrafında “Türkçe düşün, düşle, yaz” ilkesiyle bir araya gelmelerini sağlayan Her Boydan Yazarlık Akademisi, genç yazar adayı uluslararası öğrencilerimize Türkçeye kıymetli bir ses bırakabilme imkânının da kapısını açmış oldu. Bu minvalde akademi sonrasında yayın hayatına başlaması için hazırlıkları sürdürülen
Her Boydan dergisinin de uluslararası öğrencilerimizin Türkçedeki yeni evi ve yazarlık hayatlarında atacakları ilk adım olması ümit ediliyor. Her Boydan dergisinin bir evden yeni yazarlar yetiştiren bir okula, genç yazar adaylarının atacakları bu ilk adımın da bir yazarlık serüvenine dönüşmesi akademinin temel amacı olarak ön plana çıkıyor.


İlgili Haberler

her-boydan
Her Boydan

Afganistanlı uluslararası öğrencimiz Muhammed Taher Mubınyar'ın Her Boydan dergisinin ilk sayısında yayımlanmış şiiri: Bozkır

Perşembe, 19 Aralık 2024

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar

Afrika’da 2024 yılında öne çıkan gelişmelerin derleneceği Afrika Yıllığı 2024 çalışması için kitap bölümleri kabul edilecekti

Çarşamba, 18 Aralık 2024

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar

Somali Adalet ve Anayasal İşler Bakanı Hassan Moallin Muhamoud Sheikhali YTB’yi ziyaret ederek YTB Başkanı Abdullah Eren ile

Cuma, 13 Aralık 2024