Ekim-Kasım-Aralık 2022 YTB Bülteni yayımlandı

Çarşamba, Ocak 18, 2023

YTB Bülten’de öne çıkan haberler; Ekim ayında vefat eden Bilge Ana Mevlüde Genç anısına 2023’ten itibaren her yıl verilmesi planlanan “Mevlüde Genç İnsanlık Ödülleri”, Kazakistan’da açılışı yapılan Türkiye Mezunları Derneği ve Diasporadaki edebiyat ve düşünce varlığının önemli bir temsilcisi olan Telve ve Balkanlar’daki Türk edebiyatının en önemli mecralarından birisi olmaya aday Bağlar dergilerinin yeni sayılarının okurla buluşması oldu.

Başkanlığımızın Ekim-Kasım-Aralık 2022’de gerçekleştirdiği faaliyetlerin kısa bir özeti niteliğindeki YTB Bülten yayımlandı.

YTB Bülten’de öne çıkan haberlerin başında; Ekim ayında vefat eden Bilge Ana Mevlüde Genç anısına 2023’ten itibaren her yıl verilmesi planlanan “Mevlüde Genç İnsanlık Ödülleri” yer alıyor. Mevlüde Genç, Solingen’deki hain Neonazi saldırısında beş yakınını kaybetmesine rağmen gösterdiği sağduyu ile insanlığa örnek olmuştu.

Bültende öne çıkan bir diğer başlık ise Kazakistan’da açılışı yapılan Türkiye Mezunları Derneği. 150 mezunun katıldığı açılışta Türkiye ve Kazakistan’dan kurum ve kuruluş temsilcileri de yer aldı.


Bu üç aylık süreçte öne çıkan son başlık ise; Diasporadaki edebiyat ve düşünce varlığının önemli bir temsilcisi olan Telve dergisinin 8. Sayısının ve Balkanlar’daki Türk edebiyatının en önemli mecralarından birisi olmaya aday Bağlar dergisinin okuruyla buluşması oldu. Edebiyat ve müzik konulu Telve’nin bu sayısında; Türk ve dünya edebiyatının seçkin örnekleri üzerinden iki disiplinin birbirini nasıl beslediği incelenirken; “Çiz­giler, Sınırlar, İzler” dosyasıyla okurunu yeniden selamlayan Bağlar’ın ikinci sayısında Balkanlar’dan uzanan çizgilere, aşılan sınırlara ve sürülen izlere mercek tutuluyor.

2022’nin son çeyreğindeki çalışmaların yer aldığı bültenin Ekim gündeminin önemli haberleri; YTB Başkanı Abdullah Eren ve beraberindeki heyetin Hollanda temasları, 25-28 Ekim tarihleri arasında Başkanlığımız ev sahipliğinde gerçekleştirilen ASEAN Haftası açılış programı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam’ın YTB İstanbul Ofisi’nde uluslararası öğrencilerimizle bir araya gelmesi, “Kamu Görevlileri ve Akademisyenlere Yönelik Türkçe İletişim Prog­ramı” (KATİP) 2022-2023 eğitim dönemi için Başkanlığımız ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi arasında imzalanan iş birliği protokolü oldu.

Kasım ayının önemli başlıkları ise; YTB Başkanı Abdullah Eren’in, İsviçre’de Anadolu Okuma Evi ve Yeni Aksa Camii’nin açılışını yapması, Ahıskalı ailelerin de ka­tılımıyla YTB Ankara Ofisi’nde gerçekleştirilen Ahıska Sürgünü Anma Programı ve Türkoloji Öğrencilerinin YTB bursuyla TÖMER’de Türkçe öğrenmesi için imzalanan protokol oldu.

Son olarak Aralık ayının önemli faaliyetleri; Almanya’nın Rheinberg şehrindeki Astec Kitap ve Kültür Fuarında vatan­daşlarımızla gerçekleştirilen buluşma, Başkanlığımız ev sahipliğinde Ankara Rumeliler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 1 Aralık Kuzey Makedonya Türklerinin Türkçe Eğitim Bayramı, Saraybosna’da gerçekleştirilen “5. Bosna Hersek Türkiye Mezunları Buluşma Programı” ve Türkiye’de mühendislik dallarında yükseköğrenim gören 200 uluslararası öğrenciye sağlanan Türkiye Bursları-BAYKAR Ortak Teknoloji Burs Programı oldu.

YTB Bültenin tamamını okumak için: https://dkp.blob.core.windows.net/dkp-dergi-flippage/2022EkimKasimAralik.pdf


İlgili Haberler

uluslararasi-ogrenciler
Uluslararası Öğrenciler

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen "Uluslararası Öğrenciler Kısa Film Festivali"

Pazartesi, 22 Nisan 2024

uluslararasi-ogrenciler
Uluslararası Öğrenciler

Türkiye Cumhuriyeti ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti arasında; yatırımların teşviki ve kolaylaştırılması, yükseköğretim, arş

Cuma, 19 Nisan 2024

yurtdisi-vatandaslar
Yurtdışı Vatandaşlar

Avrupa'da Türkler Başarı Hikayesi Yazdı

Salı, 16 Nisan 2024