Evliya Çelebi Kültür Gezileri Programı

Cuma, Temmuz 1, 2022

YTB, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’nin tarihî ve kültürel yönden zengin şehirlerini ziyaret etmeleri, anavatanları ile aidiyet ilişkisi kurmaları için Evliya Çelebi Kültür Gezileri Programı'nı düzenliyor. Program kapsamında, yurt dışı vatandaşlarımız Türkiye’nin kültürel ve tarihî değerlerini keşfetme imkânı bulacak ve hayatının 50 yılını dünyanın birçok farklı bölgesine seyahat ederek geçiren Türk Gezgin Evliya Çelebi (1611-1682) gibi, bir yandan gezip gördükleri yerleri tanıyacaklar bir yandan da gezdikleri şehirler hakkında tarihi ve kültürel bilgiler edinecekler.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sadece memleketlerini değil Türkiye’nin tarihi ve kültürel yönden zengin şehirlerini de ziyaret etmeleri, anavatanları ile aidiyet ilişkisi kurmaları açısından oldukça önemli.  YTB de bu aidiyet ilişkisinin sağlık bi şekilde kurulabilmesi adına projelerini sürdürüyor. Bu projelerden birisi olan Evliya Çelebi Kültür Gezileri Programı kapsamında, vatandaşlarımız Türkiye’nin kültürel ve tarihî değerlerini keşfetme imkânı bularak hayatının 50 yılını dünyanın birçok farklı bölgesine seyahat ederek geçiren Türk Gezgin Evliya Çelebi (1611-1682) gibi, bir yandan gezip gördükleri yerleri tanıyacaklar bir yandan da kültürel birikimlerini artıracaklar.

Evliya Çelebi Kültür Gezileri Programı çerçevesinde asıl hedef ise, desteklenen projelere katılan vatandaşlarımızın öz kültür ve tarihlerini yakından tanımaları ve bu tanışıklığı sıkı bir gönül bağına dönüştürmeleri. Böylelikle programa katılan vatandaşlarımız kendi tarihsel ve kültürel zenginliğinin bilgisiyle donanmış hâle gelecekler.

Yukarıda bahsedilen tüm hedefler doğrultusunda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, yurt dışındaki vatandaşlarımızın Türkiye’nin tarihi, kültürü ve coğrafyası ile buluşmasını sağlamak amacıyla Evliya Çelebi Kültür Gezileri Programı’nı ilan ediyor.

  1. Program Modülleri

Evliya Çelebi Kültür Gezileri programı ile yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye ile sosyal ve ekonomik bağlarının güçlendirilmesi ve vatandaşlarımıza tarihi  – kültürel değerlerimizin tanıtılması amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda belirlenen modüller şunlardır:

1.1 Anavatanımızla Tanışalım Modülü (10-15 Yaş Grubu)

Yurt dışında yerleşik çocuklarımıza yönelik bir modüldür. Bu modül çerçevesinde gerçekleşecek olan kültür gezilerinde, 10-15 yaş arasında olan çocukların ebeveynleriyle birlikte katılarak anavatanlarını tanımaları ve kendi tarihlerini, kültürlerini ve coğrafyalarını yerinde öğrenmeleri amaçlanıyor.

1.2 Gençlik Köprüleri Modülü (16-29 Yaş Grubu)

Yurt dışında yerleşik gençlerimize yönelik bir modüldür. 16 – 29 yaş grubunu kapsayan bu modülde, gençlerimizin kendi manevi değerlerini yerinde öğrenmeleri ve anavatanları ile gönül bağlarını geliştirerek aidiyet oluşturmaları hedeflenmektedir. (Gurup içi yaş aralığının en fazla 4 olması beklenmektedir. 16-20, 18-22, 21-25, 23-27, 25-29 vb.)

1.3 Girişimcilik Modülü

Yurt dışında yerleşik iş insanlarına, meslek gruplarına ve akademisyenlere yönelik bu modül çerçevesinde; katılımcılarımıza çalışma alanlarında iş ağlarını genişletme fırsatı sunmak ve yeni ufuklar kazandırmak için bölgesel kalkınma ajansları, ilgili kurum ve kuruluşlar ile şirketlere ziyaretlerin düzenlenmesi amaçlanıyor. Vatandaşlarımızın bir taraftan çalışma sahasında yeni fikirler ve tecrübeler kazanırken diğer taraftan anavatan ile bağlarının güçlenmesi hedeflenen modül kapsamında yapılacak faaliyetler şu şekildedir:

  • Girişimcilik Rotası doğrultusunda, bölgesel kalkınma ajansları, ilgili kurum ve kuruluşlar, şirketler, üniversiteler ve araştırma merkezi ziyaretleri,
  • Çalışma alanlarına yönelik eğitim ve toplantılar,
  • Tarihi ve kültürel mekânlara yönelik ziyaretler.
  1. Program İçeriği

Program kapsamında sunulacak projelerde aşağıda belirtilen etkinliklerin yer alması bekleniyor:

  • Tarihî ve kültürel mekânlara yönelik ziyaretler,
  • Tarih, kültür, sanat, edebiyat ve medeniyet temalı etkinlik, seminer ve atölye çalışmaları,
  • Bölgesel kalkınma ajansları, ilgili kurum ve kuruluşlar, KOSGEB İl Müdürlükleri, şirket ziyaretleri (Girişimcilik Modülü için),
  • Üniversite ve araştırma merkezi ziyaretleri (Girişimcilik Modülü için).
  1. 3. Programa Hangi Ülkelerden Başvuru Alınıyor?

Programa; ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Kanada ve Norveç’ten başvuru yapılabilir.

  1. 4.Kimler Başvurabilir?

Bu program kapsamında; ilgili alanlarda çalışmalar yapmak kaydıyla, kâr amacı gütmeyen özel hukuk ve kamu tüzel kişilerinden;

  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Meslek Kuruluşları başvuru yapabilirler.

Teklif edilen projelerin yürütülebilmesini teminen başvuru sahibi kuruluşun, idari, mali ve insan kaynakları kapasitesinin teklif edilen projenin hacmi ile uyumlu olması gerekmektedir. İlgili alanlarda geçmişte yürütülen proje ve faaliyetlerin bulunması, değerlendirme aşamasında başvuru sahibine avantaj sağlayacaktır.

  1. 5 Program Rotaları Nerelerdir?

Program için beş rota oluşturulmuştur. Başvuru sahiplerinin söz konusu beş rotadan birini tercih etmesi bekleniyor ve Girişimcilik Modülü'nü seçen başvuru sahiplerinin Girişimcilik Rotası’nı seçmesi gerekiyor.

Rota 1: İstanbul – Bursa – Çanakkale – Edirne

Rota 2: İstanbul – Ankara – Konya – Nevşehir

Rota 3: Ordu – Giresun – Trabzon – Rize

Rota 4: Şanlıurfa – Mardin – Gaziantep – Hatay

Girişimcilik Rotası: Başvuru sahiplerince belirlenecek olup bölgesel kalkınma ajansları, kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, araştırma merkezleri, şirketler ve/veya KOSGEB il müdürlüğü ziyaretleri faaliyet takviminde yer almalıdır. Girişimcilik Modülü'nü seçen başvuru sahiplerinin bu rotayı seçmesi gerekli.

  1. Başkanlık Tarafından Destek Sağlanacak Bütçe Kalemi

    Ülke

    Başkanlık Tarafından Sağlanacak Kişi Başı Azami Uçak Bileti Destek Tutarı

    Proje Yürütücüsü

    Rehber (Günlük)

    ABD

    500 USD

    100 USD

    40 USD

    Almanya

    200 EUR

    100 EUR

    40 EUR

    Avustralya

     700 AUD

    150 AUD

    60 AUD

    Avusturya

     200 EUR

    100 EUR

    40 EUR

    Belçika

    200 EUR

    100 EUR

    40 EUR

    Birleşik Krallık

    150 GDP

    85 GDP

    35 GDP

    Danimarka

    1500 DKK

    725 DKK

    300 DKK

    Fransa

     200 EUR

    100 EUR

    40 EUR

    Finlandiya

    200 EUR

    100 EUR

    40 EUR

    Hollanda

    200 EUR

    100 EUR

    40 EUR

    İsveç

    2000 SEK

    1000 SEK

    400 SEK

    İsviçre

    200 CHF

    100 CHF

    40 CHF

    İtalya

     200 EUR

    100 EUR

    40 EUR

    Kanada

    600 CAD

    125 CAD

    50 CAD

    Norveç

    2000 NOK

    1000 NOK

    400 NOK

     

    *Girişimcilik Modülü kapsamında desteklenecek projeler için Başkanlığımızın belirlediği bütçe kalemlerinin %50’si karşılanacaktır.

     

    7. Nasıl Başvurabilirim?

    https://proje.ytb.gov.tr/  internet adresinden kuruluş bilgileri ile sisteme üye olunmalı ve program başvurusu yapılabilir.

    8. Başvuru Tarihleri Nedir?

    Başvurular 1 Temmuz – 30 Ağustos 2022 tarihleri arasında alınacaktır.

    9. Proje Uygulama Tarihleri Nelerdir?

    Kabul edilen projeler 15 Eylül 2022 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmeli.


İlgili Haberler

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar

YTB Başkanı Abdullah Eren Irak’ta gerçekleştirilen nüfus sayımına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Eren, Kerkük’ün demog

Cuma, 22 Kasım 2024

her-boydan
Her Boydan

Nijeryalı uluslararası öğrencimiz Ali Fahd'dan bir şiir: "Çayın Özü"

Cuma, 22 Kasım 2024

telve
Telve

Dilara Gündüz’ün “Avusturya Göçü’nün 60. Yılı” sergisi, sadece fotoğraflarla değil, aynı zamanda derin insan hikâyeleriyle de

Perşembe, 21 Kasım 2024