Kalemden Kalbe Uzanan Bir Türkiye Yolculuğu

Cuma, Nisan 18, 2025

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) destekleriyle Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) tarafından düzenlenen "Uluslararası Öğrencilerin Kaleminden Türkiye'de Yaşamak" deneme yarışmasının ödül töreni İstanbul Rami Kütüphanesi'nde yapıldı.


Ödül törenine Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul Valisi Davut Gül, YTB Başkanı Abdullah Eren, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem ve uluslararası öğrenciler katıldı.

Programda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ana dilin doğru ve düzgün bir şekilde öğrenilmesinin eğitimin temel unsurlarından olduğunu söyledi.

"Çocuklarımız soruyu doğru anlayamıyor. Virgülün yerini kaçırıyor, kavramı tam anlayamıyor. Bu, tüm dersleri etkiliyor. Ana dili gelişmeyen bir çocuğun akademik başarısı da sınırlı olur." diyen Tekin, "Kendi ana dilinde 100 kelimeyle konuşan bir çocuktan yabancı dilde 500 kelimeyle konuşması bekleniyor. Bu, doğaya aykırı." ifadelerini kullandı.

Türkçe Eğitimine Öncelik Verdik

Göreve başladığı günden itibaren Türkçe eğitimine öncelik verdiklerini kaydeden Tekin, "Okullarda test değerlendirmeyi kaldırdık. Türkçe ve edebiyat derslerinde geçme notunu 70'e yükselttik. Ayrıca, değerlendirmeleri 4 temel beceri üzerinden yapıyoruz." bilgisini paylaştı.

Müfredatta Türkçe ve Türk kültürüne ait değerlerin içselleştirilmesi gerektiğini belirten Tekin, "Mavi Vatan" gibi kavramlara müfredatta yer verdiklerini, emperyal unsurlar içeren kavramları ise çıkardıklarını söyledi.

Tekin, "Orta Asya" yerine "Türkistan" kavramını, 1915 olaylarıyla ilgili olarak da "tehcir" yerine yasal adı olan "iskan kanunu" ifadesini kullandıklarını bildirdi.

Dil meselesinin Türkiye'de ideolojik tartışmaların merkezine yerleştirildiğini belirten Tekin, şunları kaydetti: "Bakın, bizim bir ajandamız yok. Bu konuyla ilgili özel bakış açımız da yok. Ben bu milletin içinden çıkmış bir kardeşiniz, bir arkadaşınız olarak bu ülkenin değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak istiyorum ancak maalesef Türkiye'de, özellikle Türkçe, daha doğrusu dil meselesi çok fazla ideolojik zeminde tartışıldı, siyasal ayrışmalara konu edildi."

Uluslararası Öğrenci Hareketliliğinde de Muazzam Bir Atılım Sağladı

Programda konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren ise, halihazırda 15 bin uluslararası öğrencinin, 2011'den bu yana 185 ülkeden gelen 45 binden fazla uluslararası öğrencinin Türkiye'de misafir edildiğini söyledi. Eren, "Şu an dünyada 8 milyon uluslararası öğrenci var. ABD, 1 milyonun üzerinde öğrenciyle burada öncülüğünü devam ettiriyor fakat Türkiye, son 20 yılda birçok farklı alanda olduğu gibi uluslararası öğrenci hareketliliğinde de muazzam bir atılım sağladı." dedi.

YTB'nin faaliyetlerine değinen Eren, yaklaşık 8 yıldır 15 ilde uluslararası öğrenci akademisi düzenlediklerini, uluslararası öğrenciler ve yurt dışındaki Türkler tarafından çıkarılan dergilere öncülük ettiklerinin altını çizdi.

Eren, Türkçe'nin, hayal dünyasını kavramlarla şekillendirdiğini ve bu anlamda uluslararası öğrencilerin Türkçe'yle hemhal olmasının önemli olduğunu vurgulayarak, "'Dünya 5'ten büyüktür', 'Türkiye, Türkiye'den büyüktür.' diyoruz. Bunlar slogan gibi geliyor söylendiğinde kulağa ama bunun arkasında yüzyıllara sari, gerçekten artık bizim kadim diyebileceğimiz bir dünya tasavvuru var." ifadelerini kullandı.

Yarışmada "Türk ruhunun krokisi" başlıklı denemesiyle birincilik ödülünü kazanan Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Bölümü doktora öğrencisi İranlı Ramazan Sahib Divani de konuşmasında, Türkiye'de yaşarken Türk halkının yardımseverliği ve vatanseverliğinin dikkatini çektiğini söyledi.

Toplumumuza Ayna Tuttukları İçin Öğrencilerimize Müteşekkiriz

Törende konuşan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem de projelerini anlatarak şunları kaydetti: “Önemsediğimiz Medeniyet Okuması projemiz var. 2 soruya cevap arıyoruz: Hangi kitabı nasıl okumalıyız? Okuduğumuz kitap bizde nasıl bir iz bırakmalı? Şehir, medeniyet, dil, kimlik, göç, tarih ve coğrafya gibi başlıklar belirledik. İnsanlar hep hicret halindedir. Tarih boyunca medeniyetleri inşa eden göçmenler olmuştur. Göçmenliği hayatın gerçeği olarak görüp istifade etmemiz lazım. Göç alan ülkeler gelişip büyümüş, misafirlerini kovan ülkeler ise kaybetmiştir. Bu yarışma vesilesiyle, toplumumuza ayna tuttukları için öğrencilerimize müteşekkiriz. İnsanlık ailesini kucaklayan yarışmamız, Türkiye’deki zenginliğin bir göstergesidir.”

Rami Kütüphanesi'ndeki törende, 13 farklı ülkeden gelen öğrenciler ödüllerini aldı. Program aile fotoğrafının ardından son buldu.


İlgili Haberler

uluslararasi-ogrenciler
Uluslararası Öğrenciler

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) destekleriyle Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) tarafından d

Cuma, 18 Nisan 2025

duyurular
Duyurular

Kurumlar Arası Nakil Yoluyla Mali Hizmetler Uzmanı Alım İlanı

Çarşamba, 16 Nisan 2025

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar,Uluslararası Öğrenciler

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TFMD) 40 yıldır aralıksız düzenlediği, fotoğraf alanındaki en prestijli yarışma olan “Y

Pazartesi, 14 Nisan 2025