Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ine Giden Yol Belgeselinin Tanıtımı Lefkoşa’da Yapıldı

Salı, Kasım 15, 2022

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) desteğiyle hazırlanan “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ine Giden Yol" belgeselinin tanıtımı başkent Lefkoşa’da yapıldı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi (BAU Kıbrıs Üniversitesi) ve BAU Medeniyet Araştırmaları Merkezi iş birliğinde hazırlanan “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ine Giden Yol” belgeselinin tanıtımı başkent Lefkoşa’da yapıldı.

Etkinliğe, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, BAU Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri katıldı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop programda yaptığı konuşmasında Kıbrıs’ta çözümün ancak eşit ve egemen iki devlet ile mümkün olacağını aktardı. “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Giden Yol” filminin hazırlanmasında emeği geçen tüm kurum ve kuruluşları teşekkür etti. Şentop konuşmasında İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesinde yaşanan terör saldırısını da lanetledi. 

“KKTC’nin ve halkının bugünlere gelmesinde nasıl kan, gözyaşı ve alın teri döküldüğünü de biliyoruz” diyen Şentop şunları kaydetti: “Kıbrıs Türkünün mücadelesi ve tarih bunu bize defalarca göstermiştir ki, Türk Milleti esaret altında yaşayamaz; bağımsızlığından ve vatanından asla vazgeçemez.”

Belgesel Milli Şuur ve Birliğin Güçlenmesine Katkı Sağlayacak

Belgeselin Kıbrıs Türkü’nün milli şuurunun ve birliğinin daha da güçlenmesi bağlamında önemli bir çalışma olduğunu aktaran Şentop, “Kıbrıs’ta ortaya koyulacak güçlü bir milli şuur ve birlik, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklı ve meşru davasında muzaffer olması için vazgeçilmez bir unsur olarak karşımızda durmaktadır. Bu noktada tarih eğitiminin milli şuur inşasında en önemli unsur olduğunu söylemek gerekir, tarih eğitiminin de sadece okullardaki öğretim araçlarıyla değil, kültür ve sanat faaliyetleriyle belki de daha etkin olarak gerçekleştiğini biliyoruz” diye konuştu.

Belgesel gibi projelerin verilen çabalara büyük destek olduğunu anlatan Şentop, “Bugün birlikte lansmanını yaptığımız ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine Giden Yol’ gibi filmlerin, özellikle gelişen teknolojiden, sosyal medyadaki yeniliklerden faydalanılarak hazırlanacak projelerin, çabalarımızda bize çok büyük destek olacağına inanıyorum” dedi.

Biz Büyük ve Güçlü Bir Milletin Kopmaz Parçalarıyız

Cumhurbaşkanı Tatar ise, konuşmasında, İstanbul’da yaşanan terör saldırısını kınadı. Egemen eşitlik temelinde KKTC’ye sonuna kadar sahip çıkmanın önemine değinen Tatar, “Biz büyük ve güçlü bir milletin kopmaz parçalarıyız. Kıbrıs Türkü Anavatan Türkiye’ye büyük şükran ve minnet duymaktadır” dedi. Tatar, Kıbrıs Türkü'nün Anadolu’dan aldığı ilhamla mücadelesini sürdürdüğüne dikkat çekerek “Mehmetçiğin caydırıcı bir güç olarak Ada'da varlığını sürdürmesi zaruridir” diye konuştu.

Programda bir konuşma yapan YTB Başkanı Eren de dünyanın dört bir yanında faaliyetler yürüttüklerini söyledi. Eren YTB olarak Kıbrıs Türkü'nün sıkıntılarını dünyaya duyurmak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.


İlgili Haberler

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından derlenen "Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri" Lefkoşa

Cuma, 29 Mart 2024

yurtdisi-vatandaslar
Yurtdışı Vatandaşlar

Haydi gençler memlekete! Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın (GSB) iş bi

Cuma, 29 Mart 2024

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Başkenti Lefkoşa’

Cuma, 29 Mart 2024