Osmanlı İstimalet Siyaseti: XV. ve XVI. Yüzyıl Kitabı Tanıtıldı

Pazar, Eylül 8, 2024

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Türkçeye çevrilen “Osmanlı İstimalet Siyaseti: XV. ve XVI. Yüzyıl” kitabının tanıtımı yapıldı.

Saraybosna Üniversitesi'nden Dr. Sedat Beslija'nın yazdığı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Türkçeye çevrilen "Osmanlı İstimalet Siyaseti: XV. ve XVI. Yüzyıl" isimli kitabın tanıtımı Saraybosna’da yapıldı.

Saraybosna Üniversitesi Rektörlüğü'nde yapılan tanıtım toplantısına YTB Başkanı Abdullah Eren, kitabın yazarı Dr. Sedat Beslija, akademisyenler, öğrenciler ile Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

YTB Başkanı Eren, programda yaptığı konuşmada, yurt dışındaki Türklerle ve akraba topluluklarla ilişkilerin geliştirilmesine önem verdiklerini, kardeş topluluklardan Bosna Hersek'in de kendileri için önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin binden fazla Bosna Hersekli öğrenciye burslu okuma imkânı verdiğini aktaran Eren, şu an Türkiye'de 100'den fazla Bosna Hersekli öğrencinin de üniversite eğitimini sürdürdüğünü belirtti.

Balkanlar'daki öğrencilere yönelik birçok program yürüttüklerini dile getiren Eren, "Akademik çalışmalarımız var, konferanslar düzenliyoruz ve kitaplar basıyoruz." dedi.

Gazze'de 11 aydır devam eden hadiselerin bizlere uluslararası sistemin tamamen çöktüğünü gösterdiğini anlatan Eren “Artık dünya üzerinde sürdürülebilir bir uluslararası hukuk sistemi olmadığı kanaati hepimizde yerleşiyor. Bugün karşılaştığımız sorunlar bugüne özgüdür. Bugün dünyada 8 milyar insan var. Tarihin hiçbir döneminde bu kadar insan yaşamadı. Tarihin bir döneminde bu coğrafyada kurulan bir huzur ve istikrar ortamı var. Bunu da görmek ve anlatmak tarihçiliğin görevi diye düşünüyorum. Osmanlı Devleti'nin bu coğrafyaya ilk geldiğinde yürütmüş olduğu siyaset bizlere anlatılacak" dedi.

Dr. Sedat Beslija ise, yaptığı konuşmasında, kitabın akademik araştırmaları sonucu ortaya çıktığını belirterek, Boşnakça olan eserinin YTB tarafından Türkçe ve İngilizceye çevrildiğini kaydetti.

Osmanlı Devleti'nin istimalet stratejisinin diğer Balkan ülkelerinde de kullanıldığını ifade eden Beslija, bu metotlarla Osmanlı'nın yüzyıllar boyunca Balkanlar'da kalıcı olduğunu belirtti.

Kitabın yazılmasının kendisine onur ve şeref verdiğini dile getiren Beslija, "Bosna'da yazılan, Boşnakça yazılan tarih kitapları çok sık Türkçeye, İngilizceye çevrilmiyor. O yüzden bu bize bir şeref verdi. Osmanlı tarihçileri başta rahmetli Halil İnalcık olmak üzere bu 'istimalet' kavramını ele almışlardı. Biz bu kavramı Balkanlar ve özellikle de Bosna özelinde araştırmaya, tarihi bağlama oturtmaya çalıştık. Osmanlı istimalet siyasetini anlamak ve anlatmak lazım. İstimalet, Arapça kökenli bir kelime. Çağdaş Türkçesi ise 'gönül alma siyaseti.' Osmanlı Devleti, meylettirme, cezbetme, kendi tarafına çekme gibi siyasi stratejileri 15., 16. ve 17. yüzyılda kullanmıştır" dedi.


İlgili Haberler

baglar
Bağlar

Halil Efendi çeyrek asırlık askerlik görevinin ardından ticarete atılmaya karar verir. Mahir kişiliği sayesinde kısa sürede z

Salı, 17 Eylül 2024

hafiza
Hafıza

Derler ki Türkiye’de uzun süre yüz yüze görüşemeyen dostlar, bir gün mutlaka Başçarşı’da karşılaşırlar. Bunu birçok kez yaşam

Salı, 17 Eylül 2024

duyurular
Duyurular

Alan Uzmanı Alım İlanı

Pazartesi, 16 Eylül 2024