YTB Afetzede Vatandaşlarımızın Yanında

Salı, Şubat 14, 2023

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) depremden etkilenen bölgelere yönelik yardım ve dayanışma faaliyetleri; başta afetzede vatandaşlarımıza yönelik yardımların yanı sıra yurt dışındaki vatandaşlarımıza yönelik bilgilendirme çalışmaları, afet bölgelerindeki uluslararası öğrencilerimizle ilgili çalışmalar ve Türkiye mezunlarımızın yardım kampanyalarıyla ilgili çalışmalar çerçevesinde yürütülüyor.

6 Şubat 2023 tarihinde merkez üsleri Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremler Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde de büyük bir yıkıma yol açtı.
Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri ERSOY’un koordinasyonuyla depremin yaşandığı ilk günden itibaren başlanan çalışmalarda, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile iş birliği halinde su, gıda malzemeleri, kışlık kıyafet, hijyen malzemeleri, bebek bezi ve maması, çadır, ısıtıcı, jeneratör ve seyyar tuvaletlerden oluşan 8 yardım tırı depremden etkilenen illerimize ulaştırıldı. YTB Başkanı Abdullah EREN, Başkan Yardımcısı Abdulhadi TURUS ve beraberlerindeki heyet deprem çalışmaları koordinasyonu çerçevesinde Adıyaman ve Malatya’nın depremden etkilenen il, ilçe ve köylerinde vatandaşlarımız ile bir araya gelerek yerinde inceleme ve yardım faaliyetlerinde bulundu. Başkanlığımız bünyesinde oluşturulan 37 kişilik “YTB Gönüllüleri” ekibi ile deprem bölgesinde bulunan farklı illerde yardım çalışmalarına destek olundu. Başkanlığımız Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Adana ve Gaziantep’te kurulan afet koordinasyon merkezlerinde yürütülen çalışmalara devletimizin diğer kurum ve kuruluşları ile koordineli bir şekilde katkı sağladı.

Yükseköğretimlerini ülkemizde tamamlayarak ülkemiz ile kendi ülkeleri arasında dostluk köprüleri inşa eden gönül elçilerimiz olan Türkiye Mezunları’nın deprem felaketini yaşadığımız bu zor günlerde Türkiye ile dayanışma ve yardımlaşma isteklerine binaen Başkanlığımız tarafından “BenDeVarım” isimli yardım kampanyası başlatıldı. Dünyanın farklı ülkelerinden Türkiye mezunlarımızın kampanyaya destekleri sürüyor.

Yaşanan afetin ardından Başkanlığımız, deprem bölgesine yönelik yardım faaliyetleri yürütmenin yanı sıra bölgede öğrenim görmekte olan uluslararası öğrencilerimize yönelik acil durum hattı hizmeti sunmaya devam ediyor. Depremin etkilediği şehirlerdeki 1.249 öğrencimizle Çağrı Merkezimiz ve Türkiye Bursları Bilgi Sistemi (TBBS) üzerinden iletişim kurarak durumları hakkında bilgi alındı. Ayrıca üniversitelerimizle iş birliği yapılarak ve deprem bölgesindeki farklı illerimiz sahada YTB personelleri tarafından ziyaret edilerek öğrencilerimize ulaşıldı ve sağlık durumlarına ilişkin bilgi edinildi.
Başkanlığımız bu süreçte AFAD, Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gibi resmi makamlarca yapılan duyuru ve açıklamaları derleyerek tek bir kanaldan yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bilgisine sunuyor. Yine AFAD ve Türk Kızılay’ı resmi bağış hesaplarına yönelik bilgilendirme ve yaygınlaştırma çalışmaları yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız özelinde devam ediyor. Bu süreçte ayrıca özellikle Avrupalı Türkler tarafından kara yolu ile Türkiye’ye gönderilen sevkiyata ilişkin koordinasyonun sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için Başkanlığımız personelleri Edirne Ofisimiz ve Ankara’da bulunan 4 depoluk lojistik merkezine görevlendirildi.


Yurt dışındaki vatandaşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, derneklerimiz, vakıflarımız, spor kulüplerimiz, iş insanlarımız ve kurumlarımız öncülüğünde gerçekleştirilen yardım ve dayanışma faaliyetleri; yurt dışı temsilciliklerimizin koordinasyonunda ve Başkanlığımızın da bilgilendirme çalışmalarıyla AFAD, Türk Kızılay’ı, THY ve paydaş diğer tüm kurum ve kuruluşların iş birliğinde deprem bölgesine ulaştırılmaya devam ediyor. Devam eden yardımlara ilişkin yol haritasının belirlenmesi ve gerekli koordinasyonun sağlanması amacıyla yurt dışında bulunan Türk toplumu nezdinde ilgili sivil toplum kuruluşları ile bilgilendirme ve soru-cevap toplantıları gerçekleştirilmesi yönünde de çalışmalar başlatıldı. 


İlgili Haberler

yurtdisi-vatandaslar
Yurtdışı Vatandaşlar

Avrupa'da Türkler Başarı Hikayesi Yazdı

Salı, 16 Nisan 2024

yurtdisi-vatandaslar
Yurtdışı Vatandaşlar

Brüksel Büyükelçiliğimizde düzenlenen bayramlaşma programı için Belçika’da bulunan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YT

Salı, 16 Nisan 2024

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar,Uluslararası Öğrenciler,Yurtdışı Vatandaşlar

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) her yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da soydaş ve akraba topluluklar

Salı, 09 Nisan 2024