Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) dünyanın dört bir yanından kamu görevlileri ve akademisyenlere yönelik gerçekleştirdiği Türkçe iletişim programı olan KATİP programına yönelik Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile bir iş birliği protokolü imzalandı. Protokol çerçevesinde 2022-2023 eğitim dönemi itibariyle Ankara’da gerçekleştirilmesi planlanan KATİP programı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile yürütülecek.
YTB’de gerçekleştirilen protokol töreninde konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, KATİP programı çerçevesinde 2014 yılından bugüne kadar 73 farklı ülkeden 157 kamu görevlisi ve akademisyeni ağırladıklarını söyledi. Geçmiş yıllardaki katılımcıların yaklaşık bir sene Türkiye’de kaldıklarını ve bu süre zarfı içinde de hem dil eğitimi aldıklarını hem de kendi alanlarına ilişkin mesleki tecrübe elde etiklerini belirten Eren, “Geçmiş yılarda 73 farklı ülkeden gelen kamu görevlileri ve akademisyenler programımızdan yararlandı. Katılımcılar içerisinde farklı bakanlıklarda çalışan ve hem Türkiye’ye ilgi duyan hem de kendi kurumlarında gelecek vaad eden isimler vardı” dedi.
2022-2023 dönemi KATİP programı için de Ankara’da Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile iş birliğine gidildiğini sözlerine ekleyen Eren, “Üniversitemizin son yıllarda uluslararasılaşmada ciddi mesafe kat ettiğini biliyoruz. Hem üniversitenin Türkçe eğitim merkezi hem sosyal ve kültürel imkanları hem de yurt imkanları başta olmak üzere bütün alanları bu program çerçevesinde olacak. 10 ay bir eğitim olacak. Program kapsamında 27 ülkeden 32 adayı da Türkiye’de ağırlamış olacağız. İnşallah Kasım ayı içerisinde programımızı başlatacağız” dedi.
Dünyanın Bütün Bölgelerinden Katılımcılar Yer Alıyor
Eren programa, dünyanın hemen hemen bütün kıtalarından; Güney Amerika’dan Afrika’ya, Asya-Pasifik’ten Balkanlar’a, Türkistan Coğrafyasından Ortadoğu’ya kadar uzanan bölgelerden adayların iştirak edeceğini ifade etti. Eren konuşmasının devamında ise şunları kaydetti: “Umuyoruz ki katılımcıları burada rahat ettireceğiz. Türkçe öğreteceğiz. Onların kapasitesinden bizler de yararlanacağız. Sene sonunda da Türkiye’nin birer gönüllü elçileri olarak ülkelerine göndereceğiz.”
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Yusuf Tekin ise sosyal bilimler ve sanat alanlarında uzmanlaşma hedefinde olan bir üniversite olduklarını söyleyerek, aldıkları misyonla en iyi bir şekilde KATİP programını gerçekleştireceklerini dile getirdi. Şu anda 82 farklı ülkeden uluslararası öğrencilerin üniversitede eğitim aldıklarını vurgulayan Tekin, uluslararasılaşmada bunun önemli olduğunu söyledi. Tekin, üniversitenin bütün imkânlarını proje kapsamında seferber edebileceklerini belirtti.
10 Ay Sürecek Türkçe Dil Eğitimi
İmzalanan “KATİP Bursiyerlerine Türkçe Dil Öğretimi Verilmesine İlişkin İş Birliği Protokolü” kapsamında; dil eğitimi, konaklama, seminerler ve atölye programları hedefleniyor. Program ile birlikte katılımcılara 2022-2023 dönemi için aylık burs imkanı da tanınıyor. Bunun yanında; kurum ziyaretleri, şehir içi ve şehir dışı kültürel geziler de organize edilecek. Programın Kasım 2022 itibariyle başlaması planlanıyor.
YTB tarafından 2014 yılında başlatılan Kamu Görevlileri ve Akademisyenlere Yönelik Türkçe İletişim Programı’na (KATİP) şimdiye kadar 73 farklı ülkeden 157 kamu görevlisi ve akademisyen katıldı.