YTB’nin ’İnsan Hakları Eğitim Programı’ Saraybosna’da Başladı

Çarşamba, Temmuz 14, 2021

Avrupa’nın 7 farklı ülkesinde hukuk ve uluslararası ilişkiler başta olmak üzere sosyal bilimler alanlarında yüksek lisans ve doktora çalışmaları yürüten 29 Türk genç Saraybosna’da “İnsan hakları, İslam karşıtlığı, soykırım, nefret suçları ve raporlama, AİHM yapısı ve başvuru usulleri ile insan haklarına yönelik uluslararası koruma mekanizmaları” gibi konularda eğitim alacaklar.

Gençler, BM’nin sözde “güvenli bölgesi” Srebrenica’daki soykırımdan kaçarak güvenli bölgelere ulaşmaya çalışırken Sırplarca katledilen silahsız masum sivillerin kullandıkları Srebrenica-Nezuk yolunun temsili olarak tersten yüründüğü Barış Yürüyüşü’nün (Marş Mira) son bölümüne iştirak edip, toplu mezarlardan çıkarılarak kimlik tespitleri yapılan 19 şehidin Srebrenica-Potočari Anıt Mezarlığı’na defin merasimine de katıldılar.

Defin Merasimi’nin ardından eğitim seminerlerin düzenleneceği Saraybosna’ya geçen katılımcılar, Saraybosna’daki Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nde (IUS) açılış programında bir araya geldi. Açılış toplantısında konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, İnsan Hakları Eğitim Programı’nda bu yıl Srebrenica’da yaşananlara odaklandığını belirterek, programı oldukça önemsediklerini söyledi. Eren, konuşmasında YTB olarak Avrupa’da yaşayan vatandaşlar için çok sayıda akademik çalışmaların yapıldığına ve bunların sayısının arttırılması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin Srebrenica’da yaşanılan soykırıma değinerek yurt dışında eğitim gören Türk öğrenciler ve hukukçular için Bosna Hersek’te bu tür programların düzenlenmesinin önemli olduğunu vurguladı. Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım ise, Srebrenica’da yaşananların bir daha tekrarlanmaması temennisinde bulundu.

YTB İLE ULUSLARARASI SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİ (IUS) İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Program kapsamında Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ile YTB arasında burs protokolü imzalandı. Protokol çerçevesinde öğrenciler 2 yıl IUS’da ve 2 yıl Türkiye’de okuma fırsatı bulacak. Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin Türkiye’deki devlet üniversiteleriyle geliştirdiği Uluslararası Ortak Lisans Programları kapsamında kabul edilen uluslararası öğrenciler ülkemizdeki eğitimlerini Türkiye Burslusu olarak sürdürecek.


İlgili Haberler

hafiza
Hafıza

1924 yılında "Agiou Titou" adıyla kiliseye çevrilen Fazıl Ahmet Paşa (Vezir) Camii , hâlen kilise olarak kullanılmaktadır. E

Perşembe, 02 Mayıs 2024

baglar
Bağlar

Kuzey Makedonyalı genç yazar Özlem Kurt ile YTB'nin Soydaş Edebiyatı Destek Programı (SEDEP) kapsamında yayımlanan ilk kitabı

Salı, 30 Nisan 2024

duyurular
Duyurular,Yurtdışı Vatandaşlar

Yurt Dışında Yaşayan Gençlerimiz YTB’nin Desteğiyle TUSAŞ, HAVELSAN ve ROKETSAN’da Staj Yapıyor

Pazartesi, 29 Nisan 2024