Afrika Yıllığı 2023 Okuyucu ile Buluştu

Perşembe, Ekim 24, 2024

2021 ve 2022 yıllarında Afrika genelinde ve Türkiye-Afrika ilişkileri özelinde yaşanan ve ön plana çıkan gelişmeleri kayıt altına alarak araştırmacıların istifadesine sunan Afrika Yıllığı 2021 ve Afrika Yıllığı 2022 başlıklı eserlerin devamı niteliğindeki Afrika Yıllığı 2023 okuyucu ile buluştu. 2023 yılı içerisinde meydana gelen, siyasi, askerî, toplumsal, ekonomik, çevresel ve kültürel gelişmeleri kapsamlı bir şekilde ele alan, Afrika’nın küresel sistemdeki yeri, gerçekleştirdiği atılımlar, kıtanın potansiyeli ve barındırdığı zengin kültürel atmosfere dair bir izlek sunuyor.

49 yazar, akademisyen ve araştırmacının yanı sıra 11 kuruluşun emek verdiği eserde 54 makale ve 6 kitap özeti yer alıyor. Uluslararası arenada Afrika üzerine çalışan araştırmacıların da başvurabileceği bir kaynak niteliği taşıması ve uluslararası literatüre katkı sağlaması maksadıyla İngilizce olarak da yayımlanacak olan eser; “Siyaset, Ekonomi, Toplum ve Çevre”, “Türkiye-Afrika İlişkileri”, “Küresel ve Bölgesel Aktörlerin Afrika ile İlişkileri”, “Kültür, Sanat, Eğitim ve Spor” ve “Afrika Üzerine Yayınlar” olmak üzere, beş ana bölümden meydana geliyor.

Eserin ilk bölümünde “Siyaset, Ekonomi, Toplum ve Çevre” konusu altında kıtada cereyan eden önemli olaylar ve doğurduğu sonuçlar irdeleniyor. Bu bölümde; “Afrika’da 2023 Yılı Seçimleri”, “2023’te Sahel Bölgesinde Güvenlik ve Jeopolitik”, “Afrika’da Devam Eden Çatışmalar”, “Küresel İklim Krizinin Afrika’daki Etkileri”, “Afrika’da Doğal Afetler ve Sonuçları”, “2023 Yılında Afrika’da İç Göç Hareketliliği”, “Afrika’da Dış Göç: 2023 İklim Değişikliği”, “Küresel Enerji ve Afrika”, “2023’te Afrika’nın Zirve Diplomasisi”, “Sahra Altı Afrika’nın Büyüyen Ekonomileri ve Hedefleri”, “60. Yılında Afrika Birliği”, “Özel Askerî Şirketlerin Afrika’da Güvenliğe Etkisi: Batı Afrika’daki Terör Eylemleri”, “Afrika Perspektifinden Savunma Sanayi: Yeni Trendler”, “2023’te Türkiye’nin Afrika ile Savunma Sanayii ve Güvenlik İş Birlikleri”, “Afrika’nın Birleşmiş Milletler’deki Temsili ve Katılımı: Eleştirel Analiz”, “İsrail-Filistin Çatışması Karşısında Afrika Ülkelerinin Politik Duruşları”, “Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail Aleyhine Açtığı Soykırım Davası ve Hukuki Temelleri”, “Afrika’da Sağlık ve Yeryüzü Doktorları Derneği”, “Yapay Zekâ ve Afrika: 2023” başlıklı 19 makale yer alıyor.

Eserin ikinci bölümünde Türkiye-Afrika İlişkileri konusu altında kıtayla siyasi, askerî, insani ve kültürel ilişkilerimizin gelişmesinde, ivme kazanmasında ve iş birliklerimizin artmasında mihenk taşı olan kurum ve kuruluşların Afrika’ya yönelik önemli faaliyetleri etraflıca ele alınıyor. Bu bölümde, “Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Türkiye-Afrika İlişkileri: Türkiye’nin Bir Başarı Hikâyesi”, “Gelişen Afrika ile Medya ve İletişimin Gücüne Önemli Bir Katkı: Türkiye Ortaklığı”, “Millî Savunma Bakanlığı’nın 2023 Yılı Afrika Faaliyetleri”, “Türkiye’nin Afrika’daki Dostluk Eli: TİKA”, “Yunus Emre Vakfı’nın 2023 Yılı Afrika Kıtası Faaliyetleri”, “Afrika’da Türkiye Maarif Vakfının Faaliyetleri”, “Afrika’da Bugünün İhyası ve Geleceğin İnşasında Türkiye Diyanet Vakfı’nın Rolü”, “6 Şubat 2023 Depremleri Sonrasında Afrika Ülkelerinin Türkiye’ye Desteği”, “Türkiye’nin Gönül Hattı: Türk Hava Yolları”, “Anadolu Ajansının 2023 Yılı Afrika Faaliyetleri” ve TRT Afrika: Afrika’yı Olduğu Gibi Anlatmak” başlıklı 11 makaleye yer veriliyor.

Küresel ve Bölgesel Aktörlerin Afrika ile İlişkileri
konulu üçüncü bölümde siyaset sahnesinde başrol oynayan ülkelerin ve bölgesel güçlerin kıtayla inişli çıkışlı ilişkileri, artan rekabet dolayısıyla askerî üstünlük kurma ve ticaret hacmini artırma yarışı, kıtaya devlet ve hükûmet başkanları düzeyindeki ziyaretlerde gözlemlenen artış, stratejik iş birlikleri, eksen kaymaları gibi ikili ve ülkeler arası ilişkilerin pek çok veçhesi mevzubahis ediliyor. Bu bölümde; “2023 Yılında BRICS-Afrika İlişkileri”, “2023’te ABD-Afrika İlişkileri”, “Fransa-Afrika İlişkilerinde Süreklilik Çabası: “Yeni” Afrika Stratejisi”, “2023’te İngiltere-Afrika İlişkileri”, “Rusya’nın Yükselen Rolü: Afrika ile İlişkilerin Yeni Dinamikleri”, “Çin-Afrika İlişkilerinde 2023 Yılı”, “2023 Afrika-Hindistan İlişkileri”, “2023’te Brezilya-Afrika İlişkileri: Durgunluktan Güçlenen Bağlara”, “2023 Yılında İsrail-Afrika İlişkileri”, “Nordik Ülkelerinin 2023 Yılında Afrika ile İlişkileri”, “Almanya’nın Yeni Afrika Stratejisi”, “İran’ın Afrika Politikası 2023” başlıklı 12 makale yer alıyor.

Eserin, Kültür, Sanat, Eğitim ve Spor başlıklı dördüncü bölümünde; Türkiye’nin eğitim alanında Afrika’ya taşıdığı imkânlar, kıtadan başarılı öğrencilerin Türkiye Bursları marifetiyle Türkiye’de gördükleri eğitimle ülkelerini geleceğe taşımasının önünü açan çalışmalar, modadan, sinemaya, mimariden, eğlence sektörüne varana kadar geniş bir yelpazeyi içine alan kültür sanat faaliyetleri ve spor müsabakaları tüm yönleriyle ele alınıyor. Bu bölümde; “Türkiye Mezunlarının Somali’de Devlet İnşası Süreçlerine Katkıları”, “Türkiye’nin Eğitim Diplomasisi: Afrika’ya Yönelik Sunulan Eğitim Desteklerinin Panoraması”, “Dakar Moda Haftası ve Diplomasi”, “Türkiye’nin Afrika’ya Açılan Renkli Kapısı: Afrika Kültür Evi”, “2023 Afrika Kumaş Sanatı: Yeniden Doğuş ve Kültürel Miras Üzerine Diyaloglar”, “Antik Şehir Timbuktu’nun Afrika Kültür Mirası Açısından Önemi ve 2023 Gelişmeleri”, “Afrika Film Endüstrisi 2023’te Altın Yılını Yaşadı”, Afrika’nın Yağmalanan Hazineleri: 2023 Yılı Lyon Confluences Müzesi ve Turin Mısır Müzesi”, “Afrika’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası”, “2023 Rugby Dünya Kupası: Şampiyon Güney Afrika”, “Batı Merkezli Ödül Törenlerine Alternatif Olarak Afrika Eğlence Ödülleri 2023”, “2023 Afrika Paralimpik Oyunları” başlıklı 12 makale yer alıyor.

Kitabın Afrika Üzerine Yayınlar 2023 başlıklı son bölümünde ise kıtayı konu alan altı adet eserin özetlerine yer veriliyor. Bu bölümde ilk olarak Ali Maskan’ın yazdığı Afrika’da Sömürgecilik başlıklı eser Joana Ruçi tarafından inceleniyor. Avrupa’nın sömürgeci anlayışının Afrika’nın geleceği ve Afrikalı toplumlar için getirdiği yolsuzluk, sömürü, gerileme, yok olma ve ötekileştirme gibi etkilerin psikolojik, sosyolojik ve tarihsel perspektiften hareketle analizi yapılıyor. Yine bu bölümde Anıl Dereli tarafından incelenen Afrika Jeopolitiği isimli kitapta; 21. yüzyılda değişen güç dengelerine ve gelişen yeni güvenlik anlayışına paralel olarak şekillenen küresel güç mücadelesi, Afrika jeopolitiği özelinde ele alınıyor. Premesh Lalu tarafından kaleme alınan Apartheid’ı Ortadan Kaldırmak isimli eserde ise; Apartheid’ın bir alt birimi olan küçük Apartheid’ı ifade ederken, bu yapının insanda oluşturduğu duygular ile mekanikleşen hislerin neye sebebiyet verdiği değerlendiriliyor. Bu bölümdeki dördüncü kitap olan, Jonathan A. C. Brown’un kaleme aldığı İslam ve Siyahilik adlı eser ise yazarın 2019 yılında kaleme aldığı Kölelik ve İslam başlıklı çalışmanın devamı mahiyetinde. Yazar, bahsi geçen çalışmanın; İslam’ın siyahlara karşı düşmanlık besleyip beslemediğine dair bir akademik tartışmadan doğduğunu belirtiyor. Dr. Ensar Küçükaltan tarafından kaleme alınan Çin’in Doğu Afrika’daki Yumuşak Gücü: Kenya, Tanzanya ve Uganda Örnekleri başlıklı beşinci eserde Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) Doğu Afrika ülkeleri üzerinde uyguladığı yumuşak güç unsurları ele alınıyor. Bilge Şahin, Valerio Colosio ve Mürsel Bayram tarafından derlenen Afrika’da Politika ve Uluslararası İlişkiler başlıklı son eserde ise kıtadaki farklılıklar, zenginlikler, medeniyetler ve son dönemdeki kalkınma hamleleri, Afrikalı akademisyenlerin görüşleri doğrultusunda yorumlanıyor.

Afrika’nın son bir yılını derinlemesine irdeleyen, Türkiye’nin Afrika politikasına ilgi duyan araştırmacı, akademisyen, düşünür, siyasetçi, öğrenci kısacası Afrika’ya gönül veren herkesin istifadesine sunulan eserin Afrika üzerine yapılan çalışmaların derinleşmesine, çeşitlenmesine ve sayısının artmasına vesile olması ve literatüre güçlü bir katkı sunması bekleniyor.

Afrika Yıllığı 2023 okumak için tıklayınız.


İlgili Haberler

her-boydan
Her Boydan

Afganistanlı uluslararası öğrencimiz Muhammed Taher Mubınyar'ın Her Boydan dergisinin ilk sayısında yayımlanmış şiiri: Bozkır

Perşembe, 19 Aralık 2024

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar

Afrika’da 2024 yılında öne çıkan gelişmelerin derleneceği Afrika Yıllığı 2024 çalışması için kitap bölümleri kabul edilecekti

Çarşamba, 18 Aralık 2024

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar

Somali Adalet ve Anayasal İşler Bakanı Hassan Moallin Muhamoud Sheikhali YTB’yi ziyaret ederek YTB Başkanı Abdullah Eren ile

Cuma, 13 Aralık 2024