Bağ-lar Dergisi’nin Üsküp’te Tanıtımı Yapıldı

Pazartesi, Temmuz 24, 2023

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen Balkan Edebiyat Buluşmaları kapsamında Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Bağ-lar Dergisi tanıtım toplantısı yapıldı.

Katılımcılar program öncesinde Sultan İkinci Abdülhamit Han’ın Yıldız Albümleri'nden “Balkanlar” konulu fotoğraf sergisini gezdi. Ardından konuklara Üsküplü sanatçı Cengiz İbrahim kanun dinletisi sundu. Daha sonra ise derginin tanıtım videosu gösterildi.

YTB Başkanı Abdullah Eren programa katılarak bir konuşma yaptı. Eren konuşmasında Osmanlı Devleti’nin Balkanlar ile olan ilişkisine değindi. Türkiye’nin dış politikasında 2000’li yıllardan itibaren paradigma değişikliğine gidildiğini anlatan Eren, Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerinde artık daha gerçekçi ve somut adımların atıldığını belirtti. Eren, özellikle son 20 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Balkanlar’a matuf ilişkilerde büyük gelişmeler katedildiğinin altını çizdi.
 
YTB, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye’den gelen tüm sivil toplum kuruluşlarının bölgede çok çalıştığını aktaran Eren, “Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’nin, dış politikası ve siyasetiyle Balkanlar’ın istikrarı ve huzuru için en temel ihtiyaçlardan olan güven ve huzur temin edici bir ülke olduğunu görüyoruz” ifadesini kullandı.
 
Eren, her yıl Türkiye Bursları ile bölgeden yüzlerce öğrenciyi Türkiye’de misafir ettiklerini aktararak, Balkan Gençlik Okulu'yla 8 ülkede 1500 öğrenciye eğitim faaliyetleri düzenlediklerini hatırlattı.
 
Eren konuşmasının devamında Bağ-lar Dergisi'nin 4’üncü sayısını çıkartmak üzere olduklarını dile getirerek, Arnavut, Boşnak, K. Makedon gençlerin Türkçe yazılar yazdığını söyledi. İskeçe’den Gümülcine’ye, Kırcaali’den Prizren’e kadar 10'a yakın yazar buluşması gerçekleştirdiklerini belirten Eren, Bağ-lar Dergisi'nin de böylece tanıtıldığını kaydetti.
 

Programda konuşan Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök de Balkanlar’ın asırlar boyunca Türk kültür ve sanatıyla, Türkçe ve Türk gelenekleriyle bezendiğini vurguladı.
 
Büyükelçi Sekizkök, Üsküp’ten Selanik’e, Saraybosna’dan Prizren’e, Filibe’den Manastır’a kadar Rumeli şehirlerinin “Türk kültürünü besleyen ve yaşatan pınar” olduğunun altını çizdi.
 
Sekizkök, Bağ-lar Dergisi'nin Balkanlar’da yeni yazarların yetişmesini, eski kuşak ve genç nesil edebiyatçıların buluşmasını, Türk kültürünün ve Türkçe’nin yaşatılmasını destekleyen güzel bir ortam oluşturduğunu belirterek YTB’ye teşekkür etti.

Eski Üsküp Çarşısı'ndaki Kurşunlu Han’da düzenlenen programa YTB Başkanı Abdullah Eren, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Kuzey Makedonya'daki Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Beycan İlyas, Türk Milli Birlik Hareketi Genel Başkanı Erdoğan Saraç ve ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.


Bağlar'ın 3. sayısını okumak için tıklayın.

Bağlar'ın 2. sayısını okumak için tıklayın. 

Bağlar'ın ilk sayısını okumak için tıklayın.


İlgili Haberler

duyurular
Duyurular

Alan Uzmanı Alımı Sınav Sonuçları

Cuma, 26 Nisan 2024

telve
Telve

Merhabayla hoşça kal arasına sıkışmış bir zamanda yürüyorum Berlin sokaklarında. Varlığımın mayalandığı şehirden izlere, enge

Cuma, 26 Nisan 2024

uluslararasi-ogrenciler
Uluslararası Öğrenciler

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen "Uluslararası Öğrenciler Kısa Film Festivali"

Pazartesi, 22 Nisan 2024