Bağlar’ın 6. Sayısı Çıktı: “Kalem, çağın sorumlu şahididir”

Cuma, Temmuz 19, 2024

Bağlar yazarları bu sayıda da Balkanlar’ın umutlarını, umutsuzluklarını; özlemlerini, kavuşmalarını; yolculuklarını ve varışlarını anlatan metinleriyle Balkanlar’ın edebî ve fikrî muhitine önemli katkılar sunmaya devam ediyor.

Balkanlar’daki Türk edebiyatının güçlü mecrası Bağlar 6. sayısını okurlarıyla buluşturdu. Yeni sayısında okurlarına Üstat Sezai Karakoç’un “Kalem çağın sorumlu şahididir.” cümlesiyle seslenen Bağlar, okurlarını “Şahsiyetler” dosyasıyla ve Balkanlar’ın genç yazarlarının ilk eser heyecanlarıyla yeniden selamlıyor.  

Bağlar’ın yeni sayısında “Şahsiyetler” dosyasıyla Balkanlar’ın toplumsal ve kültürel hayatındaki etkileri cari olan şahsiyetleriyle birlikte, yazarlarımız kendi hayatlarında izleri olan şahsiyetleri de kaleme alarak; Balkanlar’ın fikirsel, sanatsal ve sosyal panoramasını çizen bir sayı hazırladılar.

Her sayısında okur ve yazar kitlesini biraz daha genişleterek, Balkanlar’daki Türkçe bayrağını elden ele yayan Bağlar’ın bu sayısında yer alan “Şahsiyetler” dosyasında yazarlarımız;  Balkanlar’daki Türkçe ve Türk edebiyatının büyük şairi Sûzî Çelebi’yi, modern dönemin kıymetli şair ve yazarları Çamil Siyariç ve Abdylazis Islami’yi, Osmanlı’nın Varna’daki ilk ve son belediye başkanı Halil Efendi’yi kaleme alarak Balkanlar’ın kültürel zenginliklerini bir kez daha hatırlamamızı sağlıyorlar.

Dosya dışı müstakil deneme, öykü ve şiirleriyle de Bağlar yazarları; bu sayıda da Balkanlar’ın  umutlarını, umutsuzluklarını; özlemlerini, kavuşmalarını; yolculuklarını ve varışlarını anlatan metinleriyle Balkanlar’ın edebî ve fikrî muhitine önemli katkılar sunmaya devam ediyor.

Bağlar, Sezai Karakoç’un “Kalem, çağın sorumlu şahididir.” cümlesini de kapağına taşıyarak bu sayıda da edebiyatın, sanatın ve düşüncenin, hayata karşı sorumluğunu bir kez daha hatırlatıyor. “Yıkım Sanatının Söylencesi”, “Şeffaflık Üzerine”, “Safları Sıklaştıralım” gibi metinleriyle fikrî ve edebî bağlamda hayatın, toplumun ve düşüncenin kırılma noktaları üzerine önemli muhasebelerde bulunan yazarlarımız böylece yazınlarına “çağın şahidi” olarak şahitliklerini eklemeyi de ihmal etmiyorlar.

Balkanlar özelinde bir okul dergi olarak Bağlar, kendi bünyesindeki yazarların edebiyat ve düşünce yolculuğunda önemli bir durak olurken yazarlarının ilk kitap heyecanlarına da sayfalarında yer ayırıyor. Bu sayıda Bağlar yazarlarından Medadin Limani ve Mehmed Arif ilk kitaplarını yayımlamış olmanın heyecanını, edebiyat yolculuklarının nasıl başlayıp nasıl ilerlediğini Bağlar’ın yayın koordinatörü Hüseyin Mehmet’e anlatıyor. Medadin Limani Örtüsüz Yüzler adlı öykü kitabından ve kitabı oluşturan öyküleri yazma serüveninden bahsederken Mehmed Arif ise Divanını Yakan Şair kitabı bağlamında Balkanlar’daki Türk şiirini ve kendi şiir yolculuğunu Bağlar okurları için anlatıyor.

Bağlar'ın 6. sayısını okumak için tıklayın.
Bağlar'ın tüm sayılarını okumak için tıklayın. 


İlgili Haberler

baglar
Bağlar

Sûzî Çelebi, 500 yıldır dalgalanan Türkçe bayrağımızdır. Bugün bu topraklarda Türkçe güçlü bir şekilde yaşıyorsa, başlattığı

Perşembe, 05 Eylül 2024

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Bosna Hersek’te Balkan tarihine ışık tutan ve mimari yadigarları gün

Çarşamba, 04 Eylül 2024

hafiza
Hafıza

İstimâlet en dar anlamıyla Osmanlıların temas ettikleri yerel gayrimüslim halka nezaket ve hoşgörü ile muamele etmek suretiyl

Pazartesi, 02 Eylül 2024