Balkanlarda Süreli Yayınlar: İslam Düşüncesinin Serüveni, 1918-2018" Projesi Tanıtıldı

Perşembe, Temmuz 11, 2024

YTB tarafından Balkanlar’da çağdaş dönemde ortaya çıkan düşüncenin süreli yayınlar üzerinden ele alınması amacıyla hazırlanan “Balkanlarda Süreli Yayınlar: İslam Düşüncesinin Serüveni, 1918-2018” projesinin tanıtım programı gerçekleştirildi.


Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) destekleriyle Balkan Çalışmaları Vakfı tarafından yürütülen “Balkanlarda Süreli Yayınlar: İslam Düşüncesinin Serüveni, 1918-2018” projesinin tanıtım etkinliği, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, YTB Başkanı Abdullah Eren, İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı ve Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmet ve yurt içi ile yurt dışından misafirlerin katılımıyla YTB Anadolu-Rumeli Kültür Sanat Alanında yapıldı.
 
 Bugüne Işık Tutabilecek Fikri Alt Yapı
Programda konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren kurum olarak akademik çalışmaları çok önemsediklerini kaydetti. Bunların içinde de Balkanlara yönelik çalışmalara ayrı önem verdiklerini anlatan Eren, bu çalışmalar sayesinde yaşanan tarihi gelişmelerin bölgeyi nasıl etkilediğini ve Balkanlar coğrafyasındaki bilgi birikimini ortaya çıkardıklarını belirtti. Bugüne ışık tutabilecek fikri alt yapının da proje sayesinde gün yüzüne çıkacağını dile getiren Eren, “Kamunun üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, araştırma ve düşünce merkezleriyle yürüttüğü akademik çalışmaları kıymetli buluyoruz. Balkanlara yönelik çalışmalara da ayrı bir destek vermeye çalışıyoruz. Bu proje İslam düşünce seyrini görmek açısından çok kıymetli. 3 farklı dönemi ele alan bu projenin ilk dönem çalışmaları sona erdi. Bugüne ışık tutabilecek fikri alt yapıyı da bu proje sayesinde görüyoruz” dedi.
 
 YTB Süreli Yayınlar Açısından Kıymetli Çalışmalara İmza Atıyor
Projenin tanıtım toplantısında konuşmalarını gerçekleştiren Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz ise YTB’nin proje bazlı çalışmalarını yakinen takip ettiğinin altını çizdi. Yılmaz, uluslararası öğrencilerin burslandırılması hususunda çalışmalar yürüten YTB’nin, süreli yayınlar açısından da kıymetli çalışmalara imza attığını dile getirdi. Bu tarz süreli yayınların unutulmaya yüz tutmuş kültürlerin yaşatılması açısından da önem arz ettiğini sözlerine ekleyen Yılmaz “Süreli yayınları bulundukları dönemin tarihini, o dönemin sosyo-kültürel yapısını yansıtması itibariyle bir mektep gibi görmek lazım” diye konuştu.
 
Srebrenitsa Katliamının Devamına Gazze’de Şahitlik Ediyoruz
Açılış konuşmalarının ardından Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez açılış seminerini gerçekleştirdi. Sözlerine Srebrenitsa Katliamı'nın yıl dönümünü anarak başlayan Görmez günümüzde de ne yazık ki Gazze’de bu katliamın devamına şahitlik ettiğimize dikkat çekti. Balkan coğrafyasının hafızasını kayıt altına almak üzere hazırlanan çalışma için emeği geçenlere teşekkür eden Görmez, “Hafıza, kimlik ve aidiyet birbirleriyle çok ilişkili kavramlardır. Hafıza olmadan kimlik; kimlik olmadan aidiyet olmaz. Asırlarca ortak bir kültür, tarih ve inancı paylaştığımız Balkan coğrafyasının hafızasını kayıt altına almak üzere gerçekleştirdikleri çalışma dolayısıyla YTB, Balkan Çalışmaları Vakfı ve bu esere emek veren tüm araştırmacı arkadaşları gönülden tebrik ediyorum” dedi.
 
 Balkanların İslamiyet ile tanışması ve İslamiyet’in bölgede kalıcı hale gelmesi noktasındaki meselelere yönelik tarihsel süreç hakkında bilgiler aktaran Görmez şunları kaydetti: “Balkanların fethi hususu Batı oryantalizmini yormuştur. Zira sadece askerle, kılıçla açıklanamayacak bir fetihten bahsediyoruz. Balkanların İslamiyet ile tanışması hususunda farklı teoriler mevcuttur. Sırp teorisine göre kılıçla, başka bir teoriye göre devşirme sistemiyle İslamiyet’in Balkanlar’da yayıldığı söylense de biz biliyoruz ki kalpler İslamiyet’e açıktır. İslamiyet’in öyle bir gücü vardır ki kalplere girdiğinde insanlara bulunduğu toprakları vatana çevirme gücü verir.”
 
 “Balkanlarda Süreli Yayınlar: İslam Düşüncesinin Serüveni, 1918-2018” programı Balkan Çalışmaları Vakfı Başkanı Dr. Sevba Abdula moderatörlüğünde Bulgaristan Yüksek İslam Şura Başkanı Vedat S. Ahmed, İstanbul Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Köroğlu ve Sakarya Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hamdi Çilingir'in konuşmacı olarak yer aldığı panel ile son buldu.

 


İlgili Haberler

baglar
Bağlar

Sûzî Çelebi, 500 yıldır dalgalanan Türkçe bayrağımızdır. Bugün bu topraklarda Türkçe güçlü bir şekilde yaşıyorsa, başlattığı

Perşembe, 05 Eylül 2024

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Bosna Hersek’te Balkan tarihine ışık tutan ve mimari yadigarları gün

Çarşamba, 04 Eylül 2024

hafiza
Hafıza

İstimâlet en dar anlamıyla Osmanlıların temas ettikleri yerel gayrimüslim halka nezaket ve hoşgörü ile muamele etmek suretiyl

Pazartesi, 02 Eylül 2024