Balkanlarda Süreli Yayınlar: İslam Düşüncesinin Serüveni Projesinin Tanıtımı Saraybosna’da Yapıldı

Cuma, Eylül 6, 2024

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) desteğiyle hazırlanan “Balkanlarda Süreli Yayınlar: İslam Düşüncesinin Serüveni, 1918-2018” projesinin tanıtım programı Saraybosna’da Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi.


Programda konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, 20. yüzyıl başlarında İslam dünyasının farklı coğrafyalarda sömürge ve zulümlerle mücadele ettiğini belirterek, “20. yüzyılda İslam coğrafyasında çok ciddi bir fikri hareketlilik dönemi var. Bu proje, 1918-2018 yıllarını kapsıyor. Özellikle Balkanlar açısından zor bir dönemi kapsıyor. Belki devlet anlamında Müslümanların kendi kendilerini yönetme noktasında geriye gittiğimiz ama fikri ve düşünsel hareketliliğin yoğun olduğu bir dönem. Bu yaptığımız çalışmayla inşallah geleceğe ışık tutmak istiyoruz. Çünkü dünyanın neresinde olursa olsun Müslümanların benzer sıkıntıları var. Düşünce olarak bu sorunlara çözüm getirebilen bir yaklaşıma sahip değiliz.” dedi.
 
Projenin koordinatörü İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Ahmet Köroğlu da 20. yüzyılda İslam dünyasında Müslümanların neler düşündüklerini, tartıştıklarını araştırdıklarını söyledi. Köroğlu konuşmasında, Balkanlar'daki fikri çalışmaları süreli yayınlar üzerinden incelediklerini belirtti.
 
Etkinlikte davetlilere hitap eden Balkan Çalışmaları Vakfı Başkanı Dr. Sevba Abdula da İstanbul-Üsküp-Saraybosna hattında güçlü bir iletişim olduğunu ve bunu önemsediklerini ifade etti. Abdula, Balkanlar'da süreli yayınların oluşmasında birçok araştırmacının yer aldığını, geçmişi ortaya çıkardıkları gibi geleceğe yönelik de bir çalışma yaptıklarını dile getirdi.
 
Programda Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Müdürü Mehmet Akif Yaman ile Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Dzenan Hadzic de konuşma yaptı. Konuşmaların ardından program kapsamında paneller düzenlendi.


İlgili Haberler

baglar
Bağlar

Halil Efendi çeyrek asırlık askerlik görevinin ardından ticarete atılmaya karar verir. Mahir kişiliği sayesinde kısa sürede z

Salı, 17 Eylül 2024

hafiza
Hafıza

Derler ki Türkiye’de uzun süre yüz yüze görüşemeyen dostlar, bir gün mutlaka Başçarşı’da karşılaşırlar. Bunu birçok kez yaşam

Salı, 17 Eylül 2024

duyurular
Duyurular

Alan Uzmanı Alım İlanı

Pazartesi, 16 Eylül 2024