Göçmen Babası Mümin Gençoğlu Kitabı Yayımlandı
Salı, Mayıs 9, 2023Göçmen Babası Mümin Gençoğlu kitabı, Mümin Gençoğlu’nun hayatıyla birlikte göç, göçmenlik, göç yönetimi, göçmenlerin organizasyonu, kurumsal yapısı ve temsili gibi ana hatlar üzerinde şekillenmiş olmasının yanı sıra Bulgaristan Türk toplumunun tarihsel serüvenine ve Gençoğlu’nun bir göçmen olarak hayatının iş ve siyaset gibi farklı veçhelerine ışık tutuyor.
Balkanlar, geçmişten bugüne dil, kültür ve tarih birliğimizin olduğu; Türk kimliğinin ve kültürünün canlı bir şekilde muhafaza edildiği bir coğrafya. Osmanlı Dönemi’nde başlayan ve yüzyıllara uzanan kader birliğimiz neticesinde “soydaş ve akraba topluluklar” olarak adlandırdığımız milletlerin de yaşadığı bir bölge olarak Balkanlar, gönül coğrafyalarımız içerisinde müstesna bir yere sahip. Geçmişten bugüne Balkanlar’da Türklerin ve Müslümanların haklarını ihlal eden pek çok siyasi gelişme yaşanmış; bu gelişmelere karşı Türk ve Müslüman haklarının korunması için oluşan mücadele ortamında da birçok dava insanı yetişmiştir. Örneğin, Batı Trakya Türklerinin hak arama mücadeleleri esnasında bir lider olarak ortaya çıkan şahsiyet Doktor Sadık Ahmet olurken 1989 Zorunlu Göçü sürecinde Bulgaristan Türkleri arasından öne çıkan şahsiyet ise Mümin Gençoğlu olmuştu.
Mümin Gençoğlu, 1950-51 dönemi göçmeni olarak 1989 Zorunlu Göçü’nün oluşturduğu atmosferle toplumsal meselelerde aldığı aksiyonlarla Bulgaristan Türkleri için “Mümin Ağa” ve “Göçmen Babası” hâline gelmişti. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) kurucu başkanlığı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası meclis başkanlığı ve Bursaspor Kulübü başkanlığını da yapmış Mümin Gençoğlu, Balkan Türkleri için zamanla bir kahramana dönüşmüştü.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, geçtiğimiz aylarda Mümin Gençoğlu’nun hayatını ve mücadelesini konu edinen Göçmen Babası Mümin Gençoğlu kitabını yayımlayarak Gençoğlu’nun Bulgaristan özelinde Balkan Türkleri için önemine dair hafızalarımızdaki bilgilerin tazelenmesine vesile oldu. Gönül coğrafyamıza yönelik pek çok yayının hamisi olan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Göçmen Babası Mümin Gençoğlu kitabını yayımlayarak ayrıca Balkanlar’a ve Balkanlar’daki Türklerin ve Müslümanların varlık mücadelesinde ön plana çıkan şahsiyetlere dair yaptığı kitap çalışmalarına bir yenisini daha eklemiş oldu.
Dokuz bölümden oluşan kitabın “Bulgaristan Türkleri” adlı ilk bölümünde Bulgaristan özelinde Balkanlar’ın Osmanlı’dan Çarlık Dönemi’ne, komünist yönetimden 1989 Zorunlu Göçü’ne kadar geçirdiği süreçler ele alınıyor. “Bulgaristan’dan Türk Göçleri” adlı ikinci bölümde ise Osmanlı-Rus Savaşı’ndan 1989’a kadar bölgede yaşanan yoğun göç hareketleri incelenmiş. Kitabın üçüncü bölümü ise “Ana Hatlarıyla Mümin Gençoğlu’nun Hayatı” başlığıyla Gençoğlu’nun “Göçmen Babası” olarak bilindiği süreç de dâhil olmak üzere hayatının en önemli dönüm noktalarını kapsıyor. Eserin “Bulgaristan Göçmenlerinin Lideri” adlı dördüncü bölümü ise Mümin Gençoğlu’nu, Bulgaristan Türk toplumu içerisinde lider vasfına kavuşturan ve BAL-GÖÇ’ün de kuruluşunu gerektiren süreçleri irdeliyor. Beşinci bölümde Mümin Gençoğlu 1989 Bulgaristan Zorunlu Göçü bağlamında ele alınıyor. Eserin altıncı, yedinci ve sekizinci bölümleri sırasıyla Gençoğlu’nun siyaset arenasında yer aldığı dönemlerin ve vekilliğinin, vefatının ve vefatının yankılarının incelendiği bölümler olarak tanımlanabilir. Kitabın sonuç bölümünde ise Gençoğlu’nun hayatı göç, göçmen ve Bulgaristan Türkleri açısından ele alınmış.
Tüm bu yönleriyle Göçmen Babası Mümin Gençoğlu kitabı, Mümin Gençoğlu’nun hayatıyla birlikte göç, göçmenlik, göç yönetimi, göçmenlerin organizasyonu, kurumsal yapısı ve temsili gibi ana hatlar üzerinde şekillenmiş olmasının yanı sıra Bulgaristan Türk toplumunun tarihsel serüvenine ve Gençoğlu’nun bir göçmen olarak hayatının iş ve siyaset gibi farklı veçhelerine ışık tutuyor.