Her Boydan 4. Sayı İçin Metin Çağrısına Çıkıyor
Pazartesi, Nisan 28, 2025
Her Boydan, Türkiye'de öğrenim gören uluslararası öğrenciler ve Türkiye Mezunları tarafından içerikleri üretilen Türkçe kültür, sanat ve edebiyat dergisidir. Her Boydan’da, asgari kabul şartlarını karşılamak kaydıyla, deneme, hikâye, şiir, söyleşi, çeviri, eleştiri, kitap inceleme/değerlendirme vb. edebî türler yayımlanmaktadır.
Yazı sahipleri yazı göndererek, yazılarda, Yayın Kurulu ve/veya editörlerce, yazının bütünlüğünü bozmayan düzeltmeler yapılabileceğini kabul etmiş olurlar.
Çeviri haricindeki yazılar 1000 kelimeyi geçmemelidir. Çeviri metinlerde üst sınır 1500 kelimedir. Dergide yayımlanmak üzere çeviri gönderenlerin orijinal dildeki metnin haklarının kendisine ait olduğu yazar, editör, yayınevi veya dergi yönetiminden çevirinin yayımı ve basımına ilişkin izin alması gerekmektedir.
Her Boydan Dergisine Gönderilecek Yazıların Sayfa Düzeni
Yazı karakteri, Times New Roman olmalı ve yazılar 12 punto tek satır aralığıyla yazılmalıdır.
Başlığın tamamı büyük harf Times New Roman 12 punto koyu olmalıdır. Yazarın adı ve soyadı büyük harfle yazılmalıdır. Ara başlıklar, bölüm başlıkları ve alt başlıklar sadece ilk harfleri büyük olacak şekilde 11 punto koyu yazılmalıdır.
Beş satırdan az alıntılar satır arasında ve tırnak içinde, beş satırdan uzun alıntılar ise satırın sağından ve solundan bir buçuk santimetre içeride, blok hâlinde, 10 punto eğik yazı, tek satır aralığıyla verilmelidir.
TÜR
Deneme, öykü, şiir, çeviri, makale, söyleşi, eleştiri, kitap inceleme/değerlendirme vb. edebî türlerde eserler değerlendirmeye alınacaktır.
KONU
Deneme, öykü, şiir, çeviri, makale, söyleşi, eleştiri, kitap inceleme/değerlendirme türlerindeki eserler için herhangi bir konu sınırlaması bulunmamaktadır.
Yukarıda değinilen tema/konu serbestisi olan türlere ilaveten adaylar dördüncü sayının dosya konusunda oluşturacakları bir deneme ile de başvuruda bulunabileceklerdir. Dördüncü sayının dosya konusu ise aşağıda belirtilmiştir.
Dosya Konusu: Yapay zekâ teknolojik devrim mi insanlık için tehdit mi?
Dosya kapsamında, uluslararası öğrencilerin yapay zekânın olumlu ve olumsuz etkilerini ele alması beklenmektedir.
Yapay zekânın siber güvenlik, savunma sanayi ve casusluk alanlardaki işlevi ve geleceği
Çizim ve animasyona dönüştürülmek üzere fotoğraf, görüntü ve video gibi kişisel verilerin yapay zekâ uygulamalarına yüklenmesi ileride ne gibi sonuçlar doğurur? Bu tür veriler ne gibi amaçlar için kullanılabilir?
Yapay zekânın günlük hayatımızdaki kullanım alanları -sesli asistanlar, çeviriler, öneri sistemleri, navigasyon, akıllı ev teknolojileri, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-Ticaret, yardımcı robot uygulamaları ve akıllı asistanlar- hayatımızı nasıl etkiliyor, şekillendiriyor ve alışkanlarımızı nasıl değiştiriyor? İlerleyen süreçlerde bu alanlarda nasıl gelişmeler öngörülebilir?
Yapay Zekânın Edebiyat ve Yazarlık Üzerine Etkisi
Yazarların, yapay zekâyı imla ve noktalama denetimi gibi teknik hususların dışında metnin olay örgüsü ve karakterlerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi, metnin edebî sanatlarla (teşbih, mecaz, kişileştirme tenasüp, cinas) süslenmesi gibi amaçlarla kullanması edebiyatta özgünlük ve etik sorunları beraberinde getirir mi?
Kaleme aldığımız özgün metinde anlatım bozukluğu, imla ve noktalama yanlışlarının tespiti gibi teknik hususlarda yapay zekâya başvurduğumuzda ikinci yazar olarak yapay zekâyı işaret etmeli miyiz? İşaret etmemiz ne kadar doğru olur?
Akademik makalelerde yazarın adıyla beraber kullandığı yapay zekâ uygulamasının ismi de yazılmaya başlandı. Tezlerde özellikle "teşekkür" bölümde hangi hususlarda yapay zekâdan faydalandığımızı belirtmek zorunda olduğumuzu aksi taktirde tezlerin intihalden elendiğini göz önünde bulundurduğumuzda intihalin sınırları nelerdir?
Yapay zekâ yazarın yaratıcılığını öldürür mü yoksa olumlu yönde mi etkiler?
Yapay zekâ tarafından üretilen metinler edebî değer taşır mı yoksa sadece bir taklitten mi ibarettir? Bu soruya "taklitten ibarettir" cevabını verdiğimizde yapay zekâ ile insan zekâsının ürünü olan metinleri okur ayırt edemez hâle geldiğinde ne söyleyebiliriz?
Sadece insan zekâsının kabiliyeti dahilinde olup yapay zekânın bu anlamada geride kaldığı alanlar var mıdır? Varsa hangileridir?
Yapay zekâ yaratıcı yazarlığın sonu mu yoksa dönüm noktası mı? gibi soru ve sorunlar etrafında metin üretmesi beklenmektedir.
KATILIM KOŞULLARI
· Türkiye'de herhangi bir düzeyde/bölümde üniversite eğitimi alan uluslararası öğrenci ya da Türkiye mezunu olmak,
· Başvuru metninin daha önce yayımlanmamış, basılmamış ve ödül almamış olması,
· Dergide yayımlanmak üzere gönderilecek çeviri haricindeki eserin 1.000 kelimeyi geçmemesi,
· Çeviri eserlerin 1.500 kelimeyi geçmemesi,
· Yazının başvuru sahibi tarafından oluşturulmuş olması, bir başka kişi ya da yapay zekâ uygulamasından yardım alınmamış olması,
· Başvuruya konu eserde, yazıdan sonra gelmek üzere, eser sahibinin fotoğrafı, eser sahibinin adı soyadı (pasaportta yer aldığı şekliyle), ülkesi, kısa özgeçmişinin belirtilmesi,
Başvuru İçin: Başvuru Formu
Merak Edilenler İçin: herboydan@ytb.gov.tr