Ortak Tarih, Ortak Kültür, Ortak Acı: Kardeş Topluluklar Türkiye’nin Yanında
Perşembe, Şubat 23, 2023Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından dünyanın dört bir yanında yaşayan kardeş topluluklarımız yüzlerce yıllık kadim dostluğun vefasını acımıza ortak olarak gösterdi ve Türkiye’yi bu acı günlerinde yalnız bırakmadı. Depremin yaşandığı ilk saatlerden itibaren yardım kampanyası başlatan kardeş topluluklarımız barınmadan sağlık, gıda ve giyime kadar pek çok farklı alanda gönderdikleri acil ihtiyaç malzemelerinin yanı sıra nakdi yardımlarda da bulunarak arama kurtarma ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla depremden etkilenen bölgelerdeki insani yardım çalışmalarına destek oldu.
Depremin yaşandığı ilk andan itibaren yüreği Türkiye ile atan 70’den fazla ülke yaklaşık 8 bin kişilik arama kurtarma ekiplerini Türkiye’de depremin yaşandığı bölgelere gönderdi. Kardeş topluluklarımızdan ülkemize yapılan nakdi yardımlar 8.5 milyar Türk Lirasını geçerken, 300’e yakın tır, 17 sahra hastanesi, 2.500 tonun üzerinde gıda ve sağlık malzemesi depremden etkilenen bölgelere ulaştırıldı.
İlk harekete geçen ülkelerden olan ve arama kurtarma ekiplerini de hızla ülkemize gönderen kardeş ülke Azerbaycan; 2 sahra hastanesi, 5 bin 624 çadır, yaklaşık 25 bin battaniye, 401 ton tıbbi malzeme,1297 jeneratör, 6 bin 240 ısıtıcı, 737 ton gıda malzemesini bölgeye ulaştırdı. Azerbaycan Türkiye Mezunu Akademisyenler ve İşadamları Platformu çadır, jeneratör ve 7 tır insani yardım gönderirken, Azerbaycan’daki Türkiye mezunlarımız da nakdi bağışlarla deprem bölgelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına destek oldu.
Kazakistan Türkiye Mezunları Derneği depremin ilk günlerindeki acil ihtiyaçların temini için çadır, battaniye ve ısıtıcılardan oluşan desteklerini deprem bölgelerine ulaştırdı. Dünya Ahıska Türkleri Birliği tarafından gönderilen 1 milyon dolarlık nakdi yardımla birlikte, Kazakistan devleti ve Kazak soydaşlarımız, ayrıca ülkemizde yaşayan Kazak diasporası tarafından sağlanan nakdi yardımların miktarı 5 milyon dolara, ayni yardımların miktarı ise 200 tona ulaştı. Elazığ’daki geçici barınma merkezlerinde bulunan Ahıska Türkü soydaşlarımız ise depremzedeler için kendi emekleriyle hazırladıkları yemeklerle gıda desteğinde bulundu.
Özbekistan’daki Türkiye mezunlarımız da nakdi yardımda bulunurken, ülkeden şu ana kadar 270 ton insani yardımda ve 6.5 milyon TL değerinde nakdi yardımda bulunuldu. Kırgızistan ise gönderdiği ayni ve nakdi yardımlara ilaveten bölgeye sevk ettiği arama kurtarma ekipleri ve sahra hastanesiyle acımıza ortak olduğunu gösterdi.
Ülkemize destek olmak için yardım kampanyasını en hızlı şekilde başlatan ülkelerden olan Pakistan’da aralarında üst düzey bürokratların da bulunduğu bağışçılardan gelen desteklerle 100 milyon doları aşkın yardım toplandı. Bunun yanında 72 ton yardım malzemesi, 16 tır, 16 uçak bölgeye ulaştırıldı. İlaveten ülkeden pek çok sivil toplum kuruluşu da deprem bölgelerine gelerek yardımlarını sürdürüyor. Afganistan da ülke çapında yardım kampanyası başlatarak 1 milyon TL nakdi yardımda bulundu.
Tacikistan ve Türkmenistan’da yaşayan kardeş topluluklarımızdan da ayni ve nakdi yardımlar hızlı bir şekilde bölgeye ulaştırıldı. Arama kurtarma ekipleriyle bölgede süren çalışmalara destek olan Gürcistan’dan aynı zamanda STK’lar aracılığıyla da yardımlar bölgeye gönderildi. Rusya Federasyonu tarafından Be-200 yangın söndürme uçağı, 500 kışlık çadır ve toplamda 122 tonluk malzeme depremden etkilenen bölgelere iletildi.
Soydaşlarımız Depremin Yaralarını Sarmak İçin Seferber Oldu
Balkanlarda yaşayan kardeş topluluklarımız da topyekûn seferberlik ilan etti ve tonlarca giyim, gıda, sağlık, barınma malzemelerinin yanında milyonlarca dolar nakdi destek sağladı. Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Sancak Bölgesi de dahil Sırbistan ve Yunanistan gönderdikleri toplamda 800’ün üzerinde arama kurtarma ekibi ve 5.5 milyon avronun üzerinde nakdi yardım ile barınmadan gıdaya, sağlıktan giyime kadar acil ve temel ihtiyaç malzemelerini içeren yardımlarını bölgeye ulaştırdı.
Balkan ülkelerinde yaşayan soydaşlarımız da başlattıkları yardım kampanyalarıyla desteklerini depremden etkilenen bölgelere hızla ulaştırdı. Batı Trakya, Rodos- İstanköy, Kırcaali, Üsküp ve soydaşlarımızın bulunduğu daha nice bölge ve şehirlerde hem gönüllülerin hem sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle ülkemiz için seferber olunarak hazırlanan tonlarca yardım malzemesi, acımızı acıları bilen soydaşlarımız tarafından afet bölgelerine ulaştırılmaya devam ediyor.
Adıyaman’da hayatını kaybeden Kuzey Kıbrıslı voleybol takımı kafilesindeki kardeşlerimiz ve evlatlarımız nedeniyle “Asrın Felaketi”nin acısını birlikte daha yakından paylaştığımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, arama kurtarma ekipleri ve 82 tırlık insani yardım desteği göndermenin yanı sıra depremden etkilenen bölgelerde 'Kıbrıs Türk Şampiyon Melekler Köyü' ismiyle 1000 kişilik bir konteyner kent kurulması için de çalışmalara başlandığını açıkladı.
Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Körfez ülkeleri de deprem sonrasında Türk halkını yalnız bırakmadı. Libya’dan; röntgen cihazları, ultrason cihazları, hasta yatakları, tekerlekli sandalyeler ve diğer sağlık malzemelerinin yanı sıra battaniye, elektrikli ısıtıcı ve jeneratör içeren yardım malzemeleri gönderildi ve ülkeden yapılan nakdi yardım 50 milyon dolara ulaştı. Suudi Arabistan 7 yardım uçağı ve 89 milyon dolar nakdi yardımı ilk günlerde ülkemizdeki depremden etkilenen bölgelere ulaştırırken, Kuveyt 30 milyon dolar nakdi yardımda bulundu. Mısır, iki askeri uçakla 26 ton ilaç ve tıbbi malzeme gönderdi. Umman, Ürdün, Tunus ve Lübnan da arama kurtarma ekipleri, nakdi yardımlar ve gönderdikleri sahra hastaneleriyle ülkemize destek olurken, bu ülkelerde yaşayan soydaşlarımız da depremzedeleri yalnız bırakmayıp yardımlarını bölgeye ulaştırdı. Halkın geniş çaplı kampanyalarla destek verdiği Filistin de arama kurtarma ekipleri, 1.4 milyon dolarlık nakdi yardım, sağlık ekipleri ve acil ihtiyaç malzemeleriyle Türkiye’nin yanında olduğunu hissettirdi.
Irak, arama kurtarma ekiplerine ilaveten arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere gönderdiği iş makineleri, ambulanslar ve insani yardım destekleriyle ülkemize yardımda bulunan ülkeler arasında yerini aldı. Deprem bölgelerinde yaşanan acıyı ilk günden itibaren paylaşan Irak Türkü soydaşlarımız bir yandan sivil toplum kuruluşlarıyla yardımları organize edip deprem bölgelerine hızla ulaştırıyor, bir yandan da afet bölgesini yerinde inceleyen üst düzey bürokratları aracılığıyla insani desteğini gönülden sürdürüyor. IKBY de gönderdiği arama kurtarma ekibi ve içlerinde Türkiye mezunlarımızın da yer aldığı çok sayıda sivil toplum kuruluşu aracılığıyla depremin ilk günlerinden itibaren sahadaki desteğini hem profesyonel hem insani alanda sürdürdü. İran, bölgeye gönderdiği arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra 8 ton insani yardım malzemesi taşıyan iki uçak, sahra hastanesi ve 46 kişilik sağlık ekibi ulaştırdı.
Etkin bir kampanya süreci başlatan ülkelerden biri olan Katar’dan ilk etapta bir yolcu bir de kargo uçağı ile toplamda 46 ton yardım malzemesi ve 10 bin konteyner ulaştırıldı. Katar devleti ayrıca 46 milyon dolar nakdi yardımda bulundu. Cezayir’deki kardeş topluluklarımız ise toplamda 50 milyon doları ve 210 tonluk malzemeyi bölgeye gönderirken arama kurtarma ekipleriyle de bölgedeki çalışmalara destek oldu. Birleşik Arap Emirlikleri ise 50 milyon dolarlık nakdi desteğinin yanı sıra arama kurtarma ekipleri ve 60 yardım uçağı ile sahra ve mobil hastanelerini de bölgeye göndererek katkı sundu.
Tonlarca İnsani Yardım Türkiye’ye Ulaştırıldı
Endonezya toplamda 25 bin metrekare yerleşimli 2 adet sahra hastanesini bölgeye gönderirken, depremzedelerin gıda ihtiyaçlarına destek olmak amacıyla 1 konteyner da gıda malzemesi tedarik etti. Deprem bölgesine arama kurtarma alanında en fazla profesyoneli sevk eden ilk 5 ülke arasında olan Malezya, aynı zamanda 40 tonluk tıbbi yardım malzemesi ve sahra hastanesi desteğiyle de ülkemizin yanında oldu.
Moğolistan ve Filipinler arama kurtarma ekipleriyle verdikleri desteğin yanı sıra çadır, gıda malzemesi ve temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan ayni yardımlarda da bulundu. Brunei 100 bin doları aşkın nakdi bağışta bulunurken, Nepal de 2 ton insani yardım malzemesini hızlıca bölgeye ulaştırdı. Kamboçya ise 15 ton yardım malzemesi gönderdi ve 100 bin dolar nakdi yardımda bulundu.
Güney Kore de Türkiye’yi yalnız bırakmayan ülkeler arasında yerini aldı. Ülkenin önde gelen şirketleri arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılan ekskavatör gibi araçlar başta olmak üzere 330 bin doların üzerinde değere sahip giyim ve barınma malzemeleri desteğinde bulundu. Aralarında Güney Kore Cumhurbaşkanı’nın da yer aldığı bürokratların, özel sektör ve kamu finansmanlı nakdi yardımları ise 21 milyona ulaştı.
Kore Türkiye Dostluk Derneği’nin başlattığı “85 milyon Türk Kan Kardeşlerle Tek Yürek Yardım Kampanyası” kapsamında ise yaklaşık 13 milyon TL bağış toplandı. Ayrıca acil malzeme olarak 1002 kışlık çadır, 200 tane çadır yatak, 160 büyük çadır hava yoluyla AFAD ve Kızılay’a gönderildi.
Kamplarda Yaşayan Rohingya Müslümanları Yardım Gönderdi
Tüm bunların yanında zor şartlarda kamplarda yaşayan Rohingya Müslümanları da büyük bir vefa örneği gösterdi. Kamplarda yaşayan Rohingyalı mülteciler giyim ve ısınma malzemelerinden oluşan yardımlarını bölgeye ulaştırdı. Yanı sıra Bangladeş ve Türkiye'de bulunan Türkiye Mezunu Rohingyalılar da yardım faaliyetlerine bizzat katılıp, gönderilen yardımların koordinasyonunu ilgili kamu kurumlarımızla iş birliği yaparak yerinde sağladı. Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından acımızı paylaşarak ulusal yas ilan eden ülkelerden olan Bangladeş gönderdiği arama kurtarma ekiplerine ilaveten 10 bin çadır desteğinde bulundu. Çin Halk Cumhuriyeti bölgeye 53 ton çadır ve 40 bin battaniye desteği sağladı. Arama kurtarma ekiplerini de bölgeye gönderen ülkeden aynı zamanda yaklaşık 6 milyon dolar nakdi yardımda bulunuldu.
Hindistan arama kurtarma ekipleriyle ülkemize destek olurken, 23 ton yardım malzemesi ve sahra hastanesini de depremden etkilenen bölgelere ulaştırdı. Ülkedeki en büyük Müslüman topluluklardan olan Hint Ulema Cemiyeti tarafından da 121 bin dolarlık nakdi yardımda bulunuldu.
Singapur, Sri Lanka, Tayland, Tayvan ve Vietnam’dan da ayni ve nakdi yardımlar hızlı bir şekilde bölgeye ulaştırıldı. Bölgelerdeki Müslüman topluluklar da eldeki tüm imkanları seferber ederek çalışmalara katkı sağladı. Patani Müslümanları nakdi bağışlarıyla Türkiye’ye verdiği desteği sürdürürken, yine bölgelerinde sıkıntılı günler geçiren Uygur Türkleri insani yardım malzemelerinin yanında 8 milyon TL’lik yardımda bulundu.
Yaşadığı savaşın acısı henüz taze olan Ukrayna da hem arama kurtarma ekipleriyle bölgedeki yardım çalışmalarına destek oldu hem de gönderdikleri yardım malzemeleriyle tüm zorlu şartlara rağmen önemli bir dayanışma örneği gösterdi. Letonya da 260 bin avro değerindeki nakdi ve ayni yardımlarıyla ülkemize destek olan ülkeler arasında yer aldı. Litvanya ise arama kurtarma ekipleriyle deprem bölgesinde gerçekleştirdiği yardımlarının yanı sıra 20 tonluk insani yardımda bulundu.
Kardeşlik Coğrafya ve Sınır Tanımadı
Latin Amerika ülkelerinden de kardeşliğin coğrafya ve sınır tanımadığını gösteren yardımlar ülkemize ulaşmaya devam ediyor. Arjantin, El Salvador, Kolombiya, Küba, Brezilya, Meksika ve Venezuela Türkiye için tek yürek oldu. Gönderdikleri 470’in üzerinde kişiden oluşan arama kurtarma ekipleri ve 110 tonun üzerindeki yardım malzemesinin yanında nakdi destek de sağlayarak Türkiye ile dostluklarını kıtalar ötesinden Türk halkına gösterdi.
Güney Afrika, Senegal, Sudan, Çekya, Estonya, Macaristan, Belarus, Japonya, Polonya, İsrail, Moldova ve Romanya da gönderdikleri arama kurtarma ekipleri ve insani yardım malzemeleriyle ülkemize olan desteğini gösteren ülkeler arasında yer aldı.