Suriyeli Öğrenciler İçin Destek Bursları
Cuma, Ağustos 20, 2021
İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı1 altında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından yürütülecek ve Türkiye’deki devlet üniversitelerinde lisans düzeyinde eğitim görmekte olan Suriye uyruklu öğrencilere verilecek olan Destek Bursu başvuruları başlamıştır. Suriye Destek Bursunun finansal kaynağı 2007-2013 dönemi mali işbirliği kapsamında AB tarafından Türkiye’ye ekonomik ve sosyal uyum alanına yönelik olarak tahsis edilen mali kaynaktan sağlanmakta olup mali kaynağın % 15’i ulusal kaynaklardan, %85’i Avrupa Birliği tarafından karşılanmaktadır.
Burs programlarına başvurular, 30/12/2015 - 11/01/2016 (23:59‘a kadar) tarihleri arasında internet üzerinden alınacaktır. Adaylar, aşağıda linki yer alan başvuru formunu elektronik ortamda eksiksiz olarak doldurmak ve taradığı ek belgeleri yüklemek suretiyle başvurularını yapacaklardır. Taranarak sisteme yüklenen belgeler pdf ya da jpeg formatında olmalıdır. Aksi takdirde başvuru geçersiz sayılacaktır.
Elden ya da posta yoluyla yapılan başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir.
Başvuran adaylara, başvurularının alındığına dair teyit amaçlı bildirim yapılacaktır.
Burslar Türkiye’de lisans düzeyinde eğitim alan ve herhangi bir kurumdan burs almayan Suriye uyruklu öğrencilere yöneliktir. Adaylar, Türkiye Bursları kapsamında (Devlet, Hükümet ve Himaye Bursları dahil) yer alan diğer burs programlarından geçmişte yararlanmamış (bursları kesilenler dahil) ve halen yararlanmıyor olmalıdır. Adaylar, ayrıca herhangi bir kurum veya kuruluş tarafından verilen bir burstan halihazırda yararlanmıyor olmalıdır. Türk vatandaşları, çifte vatandaşlıklarından biri Türk vatandaşlığı olanlar ve Mavi Kartlılar bu burs programından yararlanamayacaklardır. Özel üniversitelerde kayıtlı olan öğrencilerin başvuruları geçersiz sayılacaktır.
Başvurularında yanlış ve eksik bilgi beyanında bulunan adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır. Eksik ya da yanlış bilgi beyanının öğrencinin burs almaya başladıktan sonra tespit edilmesi durumunda ilgili düzenlemeler uyarınca ödenen bursların öğrenci tarafından iade edilmesi gerekmektedir.
Suriye Destek Bursu yalnızca aylık burs ve barınma yardımı ödemesini kapsamakta ve bu ödeme yalnızca eğitimin devam ettiği aylarda yapılmaktadır.
Destek Burs Programı kapsamında kabul edilen adaylara aylık 1200 TL ödeme yapılacaktır.
Başvuru Şartları
Yalnızca aşağıda belirtilen şartları taşıyan öğrenciler bu burs programından faydalanmaya uygun sayılacaktır.
- Türkiye’deki devlet üniversitelerinde en az dört yıllık bir yükseköğretim programında lisans düzeyinde eğitim görüyor olmak,
- Birinci öğretimde (gündüz programında) kayıtlı olmak,
- Programına süresinde devam eden bir öğrenci olmak (Örnek: 4 yıllık bir programda hazırlık programı hariç sekiz dönem) ,
- Türkiye’de Geçici Koruma altında bir Suriye vatandaşı olmak,
- Türkiye Bursları kapsamında (Devlet, Hükümet ve Himaye Bursları dahil ) yer alan diğer burs programlarından geçmişte yararlanmamış (bursları kesilenler dahil) ve halen yararlanmıyor olmak ve
- Herhangi bir kurum veya kuruluş tarafından verilen bir burstan halihazırda yararlanmıyor olmak (Değişim Öğrencileri için verilenler dâhil )
- Kayıtlı oldukları lisans programlarında 1. Dönemlerini tamamlamış adaylar için aşağıdaki ek uygunluk kriteri geçerli olacaktır.
- Ağırlıklı genel not ortalaması en az 2.00 (4 üzerinden) olmak ya da ağırlıklı genel not ortalaması oluşmamışsa lise diploma notu en az %50 olmak
Başvuru Belgeleri
- Öğrenci belgesi
- Transkript
- Lise diploması
- Yabancı tanıtma belgesi/pasaport ve ikamet belgesi
Başvuru esnasında teknik bir problemle karşılaşan adaylar DESTEK butonuna tıklayarak sorularını ileterek teknik destek alabilir.
Daha fazla bilgi için: http://suriyedestek.turkiyeburslari.gov.tr/
1.Avrupa Birliği – Türkiye Mali İşbirliği kapsamında, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi başlığı altında ülkemize sunulan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı fonlarından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı (İKG PRO) Program Otoritesi sıfatıyla sorumludur.