Telve 4'üncü Sayısıyla Soruyor: “İnsan Nerenin Yerlisidir?”

Pazartesi, Mayıs 17, 2021

Türk diasporasının genç kalemleri kültür, edebiyat ve sanat alanında kararlı adımlarla ilerlerken Avrupa’da elliye yakın şehrinde okuyucuyla buluşan Telve, dördüncü sayısı ile raflarda.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın önde gelen süreli yayınlarından Telve dördüncü sayısıyla “İnsan Nerenin Yerlisidir?” diye soruyor. İlgili yazı ve incelemelerle “Edebiyatta Yabancı” konusunun masaya yatırıldığı 4. sayıda toplumdan soyutlanmış, etrafında olup bitenlere, hatta kendisine karşı dahi kayıtsızlaşan, yabancıya dönüşen karakterlerin edebiyatta nasıl işlendiğine odaklanan oldukça hacimli bir dosya mevcut. 

“Kaos ve Düzen”, “Var Olmanın Azabı”, “Yabancılaşma Ülkesi’nde Küçük Bir Prens” başlıklı yazılarıyla Ecem Tuba Hızarcı, Mehmet Bolat ve Zümra Ufuk, Fransız edebiyatında yer etmiş yabancıları konu edinmişler. Elif Neslihan Güney, Taibe Akdeniz, Fatma Türk ve Sena Şeker, “Böcek Yabancı”, “Kafka’nın Yalnız Bekârları”, “Yabancılaşmadan Amok Koşuculuğuna” ve “Bilinmeyen Dehlizlerde Yabancılık” adlı yazılarıyla özellikle Alman edebiyatındaki “yabancıları” incelemişler. Türk edebiyatındaki yabancılaşma meselesine ise Sema Kalkan “Sabahattin Ali ve Yabancılaşma” ve Furkan Şaban “Rasim Özdenören’in Gönül Gözünden ‘Yabancılaşma’ ve Panzehiri” adlı yazılarıyla eğilmişler.

Münire Eslem Bozkurt ise “Kim Yabancı Değil?” diyerek konuya felsefî bir yaklaşım sunduğu yazısıyla 4. Sayıya katkı sağlayanlardan.
Telve’nin bu sayısında öykü, şiir, deneme ve çevirilere ek olarak ilk defa sinema yazılarına da yer verilmiş. Üç yeni çizerin de kadroya dâhil olmasıyla derginin çeperi de farklı sanat dallarına doğru genişliyor. 

Telve’nin bu sayısında ayrıca “Masabaşı Telve Konuşmaları” adlı bir dizi de başlatılmış. Bu bölüm için yapılan ilk oturumun ana başlığı da “Edebiyat Bize Ne Söyler?” Almanya, Avusturya, Fransa, Belçika ve İtalya’dan gençlerin “Yazmak yazarına ne katar?”, “Yazmak, dilin nesidir?”, “Edebiyatın kimlik oluşumuna katkısı nedir?” gibi sorulara dair düşüncelerin yürütüldüğü dizinin ilgili yazısını da Telve’nin son sayfalarında okuyabilirsiniz.

Tüm bu içerik zenginliğinin yanı sıra Telve ayrıca yurt dışında yaşayan gençler için bir okul olma misyonunu da üstleniyor ve bu bağlamda gençleri düzyazı ve şiirde daha ileri götürecek yeni çalışmalar yapıyor; atölye ve seminerler düzenliyor.
Örneğin derginin 2021 Mart sayısına katkı sağlayan yazar ve okurlarla yapılan çevrimiçi seminerlere akademisyen Mustafa Kurt, Şair Hüseyin Akın,  öykücü Cemal Şakar, şair Furkan Çalışkan katılmıştı. 

Telve’ye dair bilgi edinmek ve yeni gelişmelerden haberdar olmak için ise @telvedergi Instagram adresini takip edebilirsiniz. 
 


İlgili Haberler

sedep
SEDEP

Divanını Yakan Şair – Geceler Yalnız

Cuma, 10 Mayıs 2024

sedep
SEDEP

Bir yaz sıcağında incir ağacının altında serinlenirken koparılan incirin çekirdekleriyle zikir yaparak uyuya kalmak, derin bi

Cuma, 10 Mayıs 2024

sedep
SEDEP

Her şey Havva’yla Âdem’in cennetten gönderilmesiyle başladı.

Cuma, 10 Mayıs 2024