Telve 5. Sayısıyla Türk ve Dünya Edebiyatının Şeceresini Tutuyor

Cumartesi, Ekim 9, 2021

Telve, dünyaya sesini duyurmuş, önemli yazarların; yazı ve yazarlık düşüncelerinin işlendiği dopdolu bir dosyayla yeniden karşınızda. Türk diasporasının dil ve düşünce birikimine kapı aralayan, yurt dışında doğup büyümüş yazar ve okurlarını Türkçenin etrafında toplanmaya çağıran Telve’nin, 5. sayısı okurla buluştu.

 
Telve’nin 5. Sayısında okuru ilk selamlayan yazar Mehmet Bolat, bizi Ernest Hemingway ile farklı bir buluşmaya davet ediyor. Hemen ardındaki sayfalarda karşılaştığımız Büşra Akyüz ise yazmakla var olan filozof Sartre’la tanıştırıyor okurlarını. Duygu Er Quillichini de odanın bir ucunda dolaşan “görünmez yazar” Italo Calvino’ya işaret ediyor Telve'nin 5. sayısında yer alan yazısında. 

Ek olarak Rumeysa Öztürk, “edebiyatın taçsız kraliçesi” Ursula K. Le Guin’in bir portresiyle katkı sağlıyor sayıya. Fatma Türk, Jore Luis Borges’i anlattığı “Jore Luis Borges ile Satırlar Arasında Kaplan Avı” yazısıyla yeni sayıdaki yerini alıyor. Zeynep Zuhal Kılınç ise  Dostoyevski’nin kurgularındaki acının tarifinin ve psikolojik analizin peşine düşüyor.

5. sayının yazarlarından Zümra Ufuk, Ecem Tuba Hızarcı ve Sena Şeker; Edgar Allan Poe, Virginia Woolf ve Stefan Zweig’a dair ilginç okumalarla dolu yazılarıyla okurları karşılarken; “Thomas Mann’ın Odası” adlı yazıyla Büşra Seda Atiş de Goethe, Nietzsche, Schopenhauer ve Wagner gibi tanınmış isimlerden ilham alan, 20. yüzyılın en önemli yazarlarından Thomas Mann’i inceliyor.  Hemen ardından Demet Nebilir ise okura Rainer Maria Rilke’yi anlatan bir yazıyla “merhaba” diyor.
 
Ve Telve’nin şiire ve şaire ayrılan sayfalarında ise Büşra Kızıl’ın, Üstad Sezai Karakoç’un; Bayram Zıvalı’nın kendi objektifinden İsmet Özel’in şiirini ve şair kimliğini irdelediği inceleme yazıları şiire ilgi duvan Telve okurlarını karşılıyor. 
Röportaj köşesinde de Ertuğrul Sabuncu, Cahit Zarifoğlu’nun kızı Betül Zarifoğlu’na şair ve insan Cahit Zarifoğlu’nu soruyor... 
Münire Eslem Bozkurt’un, Mustafa Kutlu’nun vuslat hikâyeciliğini incelediği ve Zişan Özkan’ın gök kubbemizden Yahya Kemal’e seslendiği yazısıyla birlikte; son olarak Kübra Dutak, Rasim Özdenören ve yazma eylemine bir bakış sunuyor. Öykü, şiir ve deneme yazılarıyla derginin sayfalarına ses veren yazarlara, kabiliyetli çizerler ve her zamanki özgün tasarım eşlik ediyor.
 


İlgili Haberler

sedep
SEDEP

Divanını Yakan Şair – Geceler Yalnız

Cuma, 10 Mayıs 2024

sedep
SEDEP

Bir yaz sıcağında incir ağacının altında serinlenirken koparılan incirin çekirdekleriyle zikir yaparak uyuya kalmak, derin bi

Cuma, 10 Mayıs 2024

sedep
SEDEP

Her şey Havva’yla Âdem’in cennetten gönderilmesiyle başladı.

Cuma, 10 Mayıs 2024