Telve 5. Sayısıyla Türk ve Dünya Edebiyatının Şeceresini Tutuyor

Cumartesi, Ekim 9, 2021

Telve, dünyaya sesini duyurmuş, önemli yazarların; yazı ve yazarlık düşüncelerinin işlendiği dopdolu bir dosyayla yeniden karşınızda. Türk diasporasının dil ve düşünce birikimine kapı aralayan, yurt dışında doğup büyümüş yazar ve okurlarını Türkçenin etrafında toplanmaya çağıran Telve’nin, 5. sayısı okurla buluştu.

 
Telve’nin 5. Sayısında okuru ilk selamlayan yazar Mehmet Bolat, bizi Ernest Hemingway ile farklı bir buluşmaya davet ediyor. Hemen ardındaki sayfalarda karşılaştığımız Büşra Akyüz ise yazmakla var olan filozof Sartre’la tanıştırıyor okurlarını. Duygu Er Quillichini de odanın bir ucunda dolaşan “görünmez yazar” Italo Calvino’ya işaret ediyor Telve'nin 5. sayısında yer alan yazısında. 

Ek olarak Rumeysa Öztürk, “edebiyatın taçsız kraliçesi” Ursula K. Le Guin’in bir portresiyle katkı sağlıyor sayıya. Fatma Türk, Jore Luis Borges’i anlattığı “Jore Luis Borges ile Satırlar Arasında Kaplan Avı” yazısıyla yeni sayıdaki yerini alıyor. Zeynep Zuhal Kılınç ise  Dostoyevski’nin kurgularındaki acının tarifinin ve psikolojik analizin peşine düşüyor.

5. sayının yazarlarından Zümra Ufuk, Ecem Tuba Hızarcı ve Sena Şeker; Edgar Allan Poe, Virginia Woolf ve Stefan Zweig’a dair ilginç okumalarla dolu yazılarıyla okurları karşılarken; “Thomas Mann’ın Odası” adlı yazıyla Büşra Seda Atiş de Goethe, Nietzsche, Schopenhauer ve Wagner gibi tanınmış isimlerden ilham alan, 20. yüzyılın en önemli yazarlarından Thomas Mann’i inceliyor.  Hemen ardından Demet Nebilir ise okura Rainer Maria Rilke’yi anlatan bir yazıyla “merhaba” diyor.
 
Ve Telve’nin şiire ve şaire ayrılan sayfalarında ise Büşra Kızıl’ın, Üstad Sezai Karakoç’un; Bayram Zıvalı’nın kendi objektifinden İsmet Özel’in şiirini ve şair kimliğini irdelediği inceleme yazıları şiire ilgi duvan Telve okurlarını karşılıyor. 
Röportaj köşesinde de Ertuğrul Sabuncu, Cahit Zarifoğlu’nun kızı Betül Zarifoğlu’na şair ve insan Cahit Zarifoğlu’nu soruyor... 
Münire Eslem Bozkurt’un, Mustafa Kutlu’nun vuslat hikâyeciliğini incelediği ve Zişan Özkan’ın gök kubbemizden Yahya Kemal’e seslendiği yazısıyla birlikte; son olarak Kübra Dutak, Rasim Özdenören ve yazma eylemine bir bakış sunuyor. Öykü, şiir ve deneme yazılarıyla derginin sayfalarına ses veren yazarlara, kabiliyetli çizerler ve her zamanki özgün tasarım eşlik ediyor.
 


İlgili Haberler

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar

YTB Başkanı Abdullah Eren Irak’ta gerçekleştirilen nüfus sayımına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Eren, Kerkük’ün demog

Cuma, 22 Kasım 2024

her-boydan
Her Boydan

Nijeryalı uluslararası öğrencimiz Ali Fahd'dan bir şiir: "Çayın Özü"

Cuma, 22 Kasım 2024

telve
Telve

Dilara Gündüz’ün “Avusturya Göçü’nün 60. Yılı” sergisi, sadece fotoğraflarla değil, aynı zamanda derin insan hikâyeleriyle de

Perşembe, 21 Kasım 2024