Türk-Alman Dostluğu "Döner Macht Schöner" ile Taçlandı
Pazar, Aralık 12, 2021Türkiye’den Almanya’ya göçün 60. yıldönümünde Türklerin Almanya’nın dört bir köşesine götürdüğü vazgeçilmez lezzet ‘döner’ bir rap şarkısına dönüştü. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Alman rap sanatçısı Krom ve Türk vatandaşı Cumhur Frankfurt tarafından hazırlanan "Döner Macht Schöner" (Döner Güzelleştirir) isimli şarkının hikâyesini ve Türklerin 60 yıllık Almanya macerasını anlattı.
Türkiye’den Almanya’ya göçün 60. yıldönümü için Türklerin tüm Almanya’ya sevdirdiği “döner”, bir rap şarkısına konu oldu. YTB’nin girişimiyle Türkiye’den Almanya’ya göçün 60. yıldönümü vesilesiyle rap sanatçısı Krom ve sosyal medya fenomeni Cumhur Frankfurt, Türk döneri temalı bir rap şarkısı yaptı.
Şarkıyla ilgili Hürriyet gazetesinden Ece Çelik’e konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, “Döner, ülkemiz diasporasının Almanya ekonomisine katkılarını temsil ediyor. Günde 2 milyon porsiyon döner kebabın tüketildiği Almanya’da, göçmen vatandaşlarımızın işveren oldukları ve yaklaşık 1 milyon kişiyi istihdam ettikleri bir sektör oluştu. Dönerin ekmek arasında servis edilmesi, çalıştıkları fabrikadaki yemek vakitlerinin yeterli gelmemesi üzerine Almanya’daki vatandaşlar tarafından keşfedilmiş olması bu temanın altını çizmemize neden oldu.” açıklamasında bulundu.
Döner temalı rap şarkısının nasıl ortaya çıktığını anlatan Eren, “Tüm dünyada olduğu gibi, Avrupa’da yaşayan genç Türklerin arasında da rap müzik türü revaçta. Hatta ekmek arası döner gibi, Türkçe sözlü rap müzik de Türkiye’ye Almanya’da yaşayan göçmen vatandaşlarımız üzerinden aktarıldı. Bu sebeple destek olduğumuz ‘Döner Macht Schöner’ isimli düet rap şarkısı bir yandan eğlendirirken bir yandan da göç tarihimizin bir yönüne ışık tutuyor. ‘Döner’ burada da bir sembol. Şarkının sözlerinden de anlaşılacağı gibi, esas vurgulanmak istenen göçmen Türklerin bulundukları ülkeye katkıları, kültürel etkileşim ve Türk-Alman dostluğu. Şarkıda geçen ‘1961 Berlin ilk selamı verdik, bir nefes almaya değil kalmaya geldik’ dizeleri daha en baştan pek çok şeyi bir anda özetleyebiliyor.”