YTB ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden İş Birliği

Pazartesi, Nisan 26, 2021

YTB Başkanı Abdullah Eren ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin tarafından iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında yurt dışında yaşayan Türk toplumuna mensup vatandaşlara Alevi-Bektaşi kültürünün akademik çerçevede öğretilmesi ve bu kültürü tanıtacak ve öğretecek nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Protokol doğrultusunda Türk kültürü, Hacı Bektaş Veli ve Alevilik hakkında evrensel ölçekte bilgi üretmek, üretilen bilgiyi yaymak amacıyla Alevi-Bektaşi Kültürü Tezli Yüksek Lisans Programı açıldı.

Program çerçevesinde, YTB tarafından burs verilecek öğrencilerin iş ve işlemlerinin yanı sıra öğrenci alımı başta olmak üzere gerekli her türlü ders, seminer, etkinlik, uygulama/staj gibi çalışmalar yapılması planlanıyor.

2021 Hacı Bektaş Veli Yılı

YTB Başkanı Eren, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile gerçekleştirilen iş birliği çalışmalarında verimli bir uyum yakaladıklarını söyleyerek, “Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin bu konuda kapasitesi çok yüksek. Bizler de faydalanmaya gayret ediyoruz. Bugüne kadar ki destekleri ve kıymetli iş birliği için Rektörümüz nezdinde tüm hocalarımıza, üniversitemize teşekkür ediyorum. Bu protokol, diasporamıza Alevi-Bektaşi kültürünün akademik boyutta öğretilmesi ve bu kültürü tanıtacak, öğretecek insan kaynağının yetiştirilmesine önemli bir katkı olurken üniversitemizle iş birliği içinde olduğumuz çalışmalarımıza da ivme kazandıracak. 2021 yılı UNESCO ve Cumhurbaşkanlığı tarafından Hacı Bektaş Veli Yılı da ilan edildi malumunuz. Dolayısıyla bu protokolü 2021’de Hacı Bektaş Veli Yılı’nda hayata geçirmekten de ayrıca mutluyuz” dedi.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin ise üniversite olarak her türlü iş birliğine açık olduklarını anlatarak, YTB ile iş birliği yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Alevi-Bektaşi Kültürü Tezli Yüksek Lisans Programı

Programa başvurular Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından alınacak. Başvuruların ön incelemesi Enstitü tarafından kurulan ve YTB’nin de temsilci gönderdiği komisyonca gerçekleştirilecek. Ön incelemeyi geçen adaylar da mülakata davet edilecek. Programa başvuru şartları ise şu şekilde:

Programa, yurt dışında yerleşik olup aşağıdaki şartların tamamına sahip olan adaylar başvuruda bulunabilir:

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Türkiye dışındaki ülkelerden birinde oturum hakkına sahip olmak ya da çifte vatandaş veya mavi kart sahibi olmak,

- Türkiye’deki bir üniversiteden veya YÖK tarafından tanınmış yurt dışındaki bir üniversiteden lisans derecesine sahip olmak,

- Yeterli düzeyde akademik Türkçe bilgisine sahip olmak,

Programa başvuracak adaylarda aranacak ek hususlar

- Lisans diplomalarını yurtdışındaki bir üniversiteden almış olan adaylar için ALES puanı aranmaz.

- Lisans derecesini Türkiye’de tamamlamış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adaylardan programın belirlediği ALES şartını taşıması beklenir.

- Adaylardan başvuru esnasında diploma denklik belgesi istenmez, programa kaydoldukları tarihten itibaren iki yarıyıl içerisinde diploma denklik işlemlerinin tamamlanması beklenir. Denklik işlemleri idari süreçlerinde yaşanabilecek gecikmelerden dolayı öğrenciye ek süre tanınabilir.


İlgili Haberler

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar

YTB Başkanı Abdullah Eren Irak’ta gerçekleştirilen nüfus sayımına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Eren, Kerkük’ün demog

Cuma, 22 Kasım 2024

her-boydan
Her Boydan

Nijeryalı uluslararası öğrencimiz Ali Fahd'dan bir şiir: "Çayın Özü"

Cuma, 22 Kasım 2024

telve
Telve

Dilara Gündüz’ün “Avusturya Göçü’nün 60. Yılı” sergisi, sadece fotoğraflarla değil, aynı zamanda derin insan hikâyeleriyle de

Perşembe, 21 Kasım 2024