Yurtdışı Vatandaşlar Ve Mavi Kartlıların Üniversite Harçlarını Ytb’den
Cuma, Ağustos 20, 2021
Yurtdışı vatandaşlar ve Mavi Kart sahipleri Türkiye’deki üniversitelerde eğitim alabilecek. Yükseköğrenim eğitimi almak isteyen adaylar, uluslararası öğrenci kontenjanı ya da ÖSYM’nin merkezi sınavları ile yerleşebilecekler. Uluslararası öğrenci kontenjanı ile eğitim alacak öğrencilerin harç ücretleri, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından karşılanacak.
Yurtdışı Vatandaşların Türkiye’de Yükseköğretim İmkânları:
Yurtdışı Vatandaşlar ve Mavi Kart Sahipleri Türkiye’de Yükseköğrenim Kurumları’na iki şekilde kayıt yaptırabilmektedir:
1-)Uluslararası / Yabancı Öğrenci kontenjan ve şartları ile
2-)T.C. ÖSYM Kurumunun hazırladığı ÖSYS (YGS+LYS) merkezi sınavları ile
T.C. Vatandaşları/ Çifte Vatandaşlar
a)Ortaöğretimini yurtdışında tamamlamış (lisenin tamamı) T.C. Vatandaşları uluslararası/yabancı öğrenci kontenjanlarından faydalanarak Türkiye’deki yükseköğrenim kurumlarına yerleştirilebilmektedirler.
b)Bu öğrencilerin, tercih etmeleri halinde; YGS-LYS sınavlarına başvurarak da yükseköğrenim kurumlarına yerleştirilme hakları mevcuttur.
Mavi Kart Sahipleri
a)Mavi Kart Sahipleri uluslararası/yabancı öğrenci kontenjanından faydalanarak Türkiye’deki yükseköğrenim kurumlarına yerleştirilebilmektedirler. Mavi Kart sahiplerinin Uluslararası / yabancı öğrenci kontenjanından faydalanabilmesi için ortaöğretimini yurtdışında tamamlamış olma şartı aranmamaktadır. Orta öğreniminin bir kısmını ya da tamamını Türkiye’de tamamlamış ‘Mavi Kart’ sahipleri de Uluslararası/Yabancı Öğrenci statüsü elde edebilir.
b)Bu öğrencilerin, tercih etmeleri halinde; YGS-LYS sınavlarına başvurarak da üniversitelere yerleştirilme hakları mevcuttur.
Uluslararası / Yabancı Öğrenci Kontenjanlarına Başvuru ve Kontenjanlar:
a)Uluslararası / Yabancı öğrenci kontenjanlarına başvuran öğrencilerin üniversitelere yerleştirilmesi için merkezi bir sınav ve tercih sistemi bulunmamaktadır.
b)Her üniversite başvuru kriterlerini kendi belirler ve YÖK onayından sonra ilan eder.
c)Başvuru dönemleri ve şartları her üniversitenin kendi internet sitesinden takip edilmelidir. Bazı üniversiteler kendi sınavlarını yurtdışında sınav merkezleri belirleyip önceden ilan edilen tarihlerde gerçekleştirebilmektedir.
ç)Üniversitelerin sınav başvuruları genellikle Ocak-Nisan arasında olmaktadır.
d)Bu öğrenciler uluslararası/yabancı öğrenci kontenjanından yararlanmak için diğer yabancı ülke vatandaşlarıyla aynı başvuru şartlarına tabidirler.
e)Genel başvuru şartları ve üniversitelere göre başvuru kriterleri Yükseköğretim Kurulu tarafından her yıl güncellenerek ilan edilmektedir.
ÖSYS Başvuru Şartları:
a)Yükseköğretim lisans ve ön lisans programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilmesi sisteminin genel adı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’dir (ÖSYS). Bu sistem içinde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) uygulanmaktadır.
b)Başvurular ortaöğretim kurumlarından, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden ve bireysel olarak internet aracılığıyla yapılabilmektedir. Başvuru tarihleri ve ayrıntılı bilgiler ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden takip edilmelidir.
Öğrenci Katkı Payları:
Yabancı / Uluslararası Öğrenci kontenjanından yararlanma hakkı kazanan öğrencilerin öğrenci katkı payının ödemesi; Yükseköğretim Kurumlarının 1. Öğretim ya da açık öğretim bölümlerine kayıtlı olunması halinde ve öğretim yıllarını aşmamış olmak şartıyla 2013 yılından itibaren her yıl yenilenen Bakanlar Kurulu Kararı ile T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir.
Ayrıntılı Bilgi:
http://www.studyinturkey.gov.tr/
Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK)Yurtdışından öğrenci kabulüne ilişkin genel başvuru şartlarına ulaşmak için bkz. :
Türkiye’deki üniversitelerin Uluslararası/Yabancı Öğrenci statüsünde öğrenci kabul etme şartları için bkz. :
http://www.yok.gov.tr/documents/10279/26532925/2016_2017_Yurtdisi_Kriterleri_080816.xls